Tým českých kuchařů se na konci července zúčastnil mezinárodní kuchařské soutěže Pattaya City Culinary Cup 2012 v Thajsku, kde se šesti českým reprezentantům podařilo získat zlatou medaili a obsadit celkově 3. místo v soutěži patnácti nejlepších kuchařských týmů světa.

Soutěž byla náročná 

Soutěžilo se v přípravě bufetového menu z předem daných surovin a v časovém limitu. Každý tým měl za úkol připravit 20 porcí od každého z 11 druhů pokrmů (moderní salát, studený předkrm, teplou polévku, dva odlišné druhy studených tapas, jeden druh hlavního teplého jídla, jeden druh hlavního jídla, které muselo obsahovat z poloviny jasmínovou rýži a z poloviny ryby nebo mořské plody, jeden druh hlavního teplého jídla pro vegetariány, dva odlišné dezerty a jeden dort s obsahem 30 procent thajského ovoce).

Všechny týmy měly k dispozici stejné suroviny, stejně vybavenou kuchyni i totožný inventář k servírování. Na veškeré přípravy i vaření byl přesně vymezen čas, který bylo nutné dodržet.

Kuchaři měli 15 minut na vymyšlení názvu jídla, jenž připravili dva kuchaři z ingrediencí, které jim pořadatelé připravili, a dvě hodiny na uvaření pokrmu z těchto ingrediencí. Český tým měl k dispozici jehněcí maso a listy šťovíku. Zbytek týmu (dva kuchaři a dva cukráři) měl čtyři hodiny na to, aby přichystal již zmiňovaný bufet. Vše probíhalo pod dohledem technických komisařů, kteří neustále sledovali práci všech týmů.

Vše probíhalo pod bedlivým dohledem

Po uplynutí času k vaření následovalo posledních 30 minut k přípravě a založení bufetu. Za každé nedodržení času se udělovaly trestné body. „Díky naší přípravě a trénování našeho týmu doma, jsme vše měli připraveno 90 vteřin před časovým limitem, což mělo samozřejmě dobrý vliv na hodnocení komisařů,“ doplňuje šéfkuchař a manager českého týmu Jan Davídek.

Český tým je se svým výkonem spokojený

Soutěžní ročník 2012 byl pro české kuchaře opravdu úspěšný a členové týmu neskrývali svou radost. „Celý náš tým podal v soutěži opravdu vynikající kolektivní výkon, udrželi jsme krok s těmi nejlepšími kuchaři světa a některé nejlepší i porazili. Tento pro nás historicky největší úspěch je pochopitelně velkou motivací pro příští ročník, abychom naše kuchařské dovednosti ve světě opět obhájili. Obdrželi jsme již pozvání na příští ročník této soutěže, což je pro nás velká výzva a doufáme, že ročník 2013 celkově vyhrajeme. Uděláme pro to maximum,“ uzavírá Jan Davídek.

Bufetové menu českého týmu pro soutěž Gourmet Seafood Challenge 2012 with Main Course of the Day:

1 x moderní salát (ryba, nebo mořské plody) – 20 porcí
Salát z „Hard Clam“ mušlí, chips ze sladkých brambor, trhané lístky salátů

1 x studený předkrm (ryba, nebo mořské plody) – 20 porcí
Sea Bass Ceviche, okurkové želé

1 x teplá polévka (ryba, nebo mořské plody) – 20 porcí
Karotková polévka s „Blood Cockle“ mušlemi restovanými se zázvorem a chilli

2 x studený tapas (ryba, nebo mořské plody) – 20 porcí
„Blue“ Krab Muffin s kokosovým mlékem a zeleninou
Tapas s koprovým máslem, marinovaná ústřice

1 x teplé hlavní jídlo (ryba, nebo mořské plody) – 20 porcí
Lehce zauzený losos, květákový nákyp, grilovaný chřest, omáčka z pečených červených paprik

1 x teplé hlavní jídlo (50% rýže, 50% ryba, nebo mořské plody) – 20 porcí
Grilované krevety a kalamáry, rýžový wrap se zázvorem, pečené cukety a ananas, omáčka z bílého vína s koriandrem

1 x teplé hlavní jídlo (100% vegetariánské) – 20 porcí
Bramborový sendvič, teplý salát z rajčat a špenátu, Parmazánová pěna

2 x freestyle dezerty – 20 porcí
Panna Cotta s čerstvým mangem a jogurtový krém s medem
Passion Fruits řez s ořechovým korpusem

1 x celý dort (30% thajského ovoce)
Čokoládový dort s Papayou

10 porcí teplé hlavní jídlo z utajeného koše
Dušené jehněčí maso, pyré ze sladkých brambor, zeleninové brunoise v máslovo - smetanové omáčce, sladko – kyselá šalotka a redukce z červené řepy



Autor: Klára Beščecová, Unilever Food Solutions | Fotografie: Unilever Food Solutions