Chrpa polní bývala považována za obtížný plevel, a tak se ji systematickým čištěním polí téměř podařilo vytlačit mezi ohrožené rostliny. I dnes se s ní ale leckde můžeme setkat. Je to květina snadno rozpoznatelná pro svou nádhernou jasnou barvu. Hledejme ji na okrajích obilných polí, kam nedostříknou pesticidy. Není raritou ani ve velkých městech na okrajích parků, kde má podobné podmínky jako na polích.


Modré kalichy i na zimu

Chrpě polní jsou připisovány různé léčivé účinky, i když v současné době lékařský význam prakticky nemá. Bývá nicméně stále součástí různých léčivých čajů, a to zejména pro svou intenzivní barvu. Ze stejného důvodu (mdlá chuť, ale velmi zajímavý zjev) ji můžeme používat pro nejrůznější dekorace jídla. Okrajové květy úborů si můžeme právě teď nasbírat a pečlivě usušit, abychom získali zásoby na ozdobu našich talířů i v chladném zimním období. Kvítky se suší jako každá bylinka, při nepříliš vysoké teplotě, hezky rozložené na větraném místě. Skladovat bychom je měli v tmavých lahvích, protože jako většina přírodních barviv i chrpová modř se světlem rozkládá a sušené květy zešednou.


Pohrajme si s dekorací jídla

Květina nemá téměř žádnou chuť. Na naše city hraje především svou barvou. Její lístky se hodí prakticky na každý pokrm, protože modrá jídla existují jen velmi zřídka. Z vycházky do polí si můžeme domů přinést kytici, kterou pak postupně obíráme a zdobíme s ní vše, co nám přijde na stůl. Modré kvítky můžeme sypat rovnou do jídla, ale také je můžeme nechat na okraji bílého talíře – stačí nanést lehkou stopu medu, aby květy držely na místě, a hned si budete připadat jako v luxusní restauraci. Celé květy můžete zamrazit do kousků ledu a oživit s nimi nenáročné letní limonádičky.

 

 

Recept: Modré mufiny

Připravte si:  1/2 šálku másla, 1/2 šálku hrubého cukru, 2 vajíčka, 1 kávová lžička vanilkového extraktu , Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: thinkstockphotos.com