Menton je malé město ležící na Francouzské riviéře. Je odsud vidět do Itálie, kam je to vlakem z Nice nebo Cannes pár stanic. Město je většinu roku klidné - Riviéra je tradiční rekreační destinací a v současné době se v městečku usadili převážně bohatí italští důchodci. V únoru se ale obvykle klidná oáza oddá bouřlivým oslavám pomerančů a citronů...

 

Marketingový trhák z roku raz dva

První oslavy citrusů se konaly na konci 19. století, kdy začala Riviéra turisticky žít. Tehdy se několik hoteliérů dohodlo, že pro znuděné hosty uspořádají nějaké rozptýlení. V té době byly za městečkem rozlehlé citrusové háje, v nichž pracovali všichni, kdo zatím nežili z turistického ruchu. Z pomerančů byly vytvořeny dekorace, první alegorické vozy a byl uspořádán ohňostroj.

 

Tisíce pomerančů dnes

Dnes se z pomerančů vyrábějí obrovské tematické kreace, které jsou po dva týdny vystaveny v parku Bioves uprostřed města. Citrusů se spotřebuje na sto čtyřicet pět tun a na dílech pracuje tři sta umělců a řemeslníků. V detailech je vidět, jak je každý plod přidělán na drátěnou konstrukci gumičkami. Citrony se však musejí dovážet z jiných míst, protože všechny sady za tímto malebným městem byly dávno prodány na stavební parcely.

 

Rejdění na promenádě

Menton si na několik dní také dopřává klasickou karnevalovou krásu. Několik únorových odpolední a večerů se ve městě tančí a jsou tu slavnostní průvody. Z tribun je vidět alegorické vozy, samozřejmě s pomerančovými sochami, konfety, tanečnice v blýskavých úborech, hudbu z nejrůznějších koutů Evropy i klauny na chůdách. Je to překrásná podívaná, podtržená pozadím modrého nebe.

 

 

Ještě městečko

Zbytek roku je Menton takové kapesní letovisko. Promenáda vede přímo kolem moře a téměř pod nohama šumí vlny, které narážejí na oblázkovou pláž. Všechno tu má hodně italský šmrnc. Domluvíte se stejně dobře francouzsky jako italsky. Starý Menton je vystavěn ve svahu. Uzoučké středomořské uličky vás dovedou k bazilice svatého Michala, jejíž krásné barokní průčelí si dělá v malém městě trochu místa mohutným schodištěm.

Vaří se tady italská i francouzská kuchyně, ale měli byste především ochutnat něco z všudypřítomných citrusů. Vynikající ochucené oleje, marmelády, citrony ve slaném nálevu a samozřejmě i všechny čerstvé citrusové plody, které tady mají zcela jinou chuť než u nás.

 


Recept: Kuřecí řízečky na nakládaných citronech

Připravte si: 4 horní stehenní řízky, ½ citronu nakládaného ve slaném nálevu, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Jana Vlková, www.isifa.com, CRT Riviera Cote d Azur