Je jasné, že když si Francouzi vymysleli michelinské hvězdičky a hodnocení restaurací jejich přidělováním, bude v této zemi také nejvíce vynikajících kuchařů. A také je logické, že z této země pochází ten, který má hvězdiček nejvíce. Joël Robuchon se blíží se svou sbírkou michelinských ocenění ke třicítce.


Kdo je největší kuchař světa

Joël Robuchon se narodil na sklonku druhé světové války v Poitier. Vařit začal, když mu bylo patnáct let, a v roce 1966 se stal oficiálním šéfkuchařem cyklistického závodu Tour de France. Závodníkům jistě zvyšovalo výkonnost již pouhé pomyšlení na lahůdky, které pro ně velký mág jídla chystal. V roce 1989 byl vyhlášen jako šéfkuchař století průvodcem Gault Millau. Francouzi ho znají z mnoha televizních pořadů a mohou si listovat v několika kuchařských knihách, které sestavil. Za své dosavadní působení nasbíral celkem dvacet sedm michelinských hvězd. Je to opravdu nejvíce, co kdo kdy získal.


Zakladatel „nouvelle cuisine“ pro cestovatele

Velký šéfkuchař pracuje na mnoha frontách a jeho nejnovější zakázkou je sestavení menu business třídy francouzské letecké společnosti Air France. Jeho jídla se budou podávat na dálkových letech vypravovaných z letiště Paris-Charles de Gaulle. Joël Robuchon bude sestavovat čtyři teplá jídla, která budou podávána na palubě. Každých deset dnů budou moci cestující ochutnat nové kreace. Joël Rebuchon se bude jídelníčku Air France věnovat šest měsíců a pak bude vystřídán dalším kolegou.


Co se podává

Velký šéfkuchař o svých leteckých kreacích říká: „Jednoduchý recept, bez zbytečností a vytříbený tak, že je zřetelná chuť každé ingredience.“ Jaké budou první, zkušební pokrmy? Baskitské krevety s těstovinami kořeněnými kurkumou s příchutí citronely, Kuřecí prsíčka s omáčkou ze zeleného karí, rýže s mákem, karotka a šitaké, Těstoviny s raky a omáčkou Nantua.
 

 

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Air France/KLM, www.isifa.com