Metod, jak otevírat šampaňské nebo jakékoli šumivé víno, je spousta. Nejlepší je to samozřejmě rukou zkušeného someliéra. Někoho takového asi pokaždé při sobě nemáte, takže to můžete zkusit podle následujícího návodu. Je trochu v rozporu s většinově rozšířeným názorem, že má špunt bouchat a víno pěnit. Takovéhle efekty se ve Francii, rodné zemi šampaňského, nedělají.


Vychladit láhev

Neexistuje přesná teplota. Pro každou láhev je to individuální. Luxusní, starší vína si přejí být vychlazena mezi 8 až 10 °C, těm ostatním, kam asi spadá většina láhví, které nakoupíme v českých obchodech, vyhovuje mezi 6 a 8 °C. Rozhodně se nedoporučuje s láhví příliš hýbat. Teplo a pohyb zvyšují vnitřní tlak, takže její otevírání může být nakonec neúspěšné nebo dokonce nebezpečné. Takže pozor na převážení z jedné párty na druhou a podobně. Nejlepší způsob chlazení je v kbelíku s ledem a vodou, která sahá asi do dvou třetin výšky lahve.


Připravíme si láhev

Odstraníme alobalový kryt, což je nejlepší udělat, dokud je láhev ponořená v kyblíku s ledem. Odhalí se nám zátka a drátěný košíček. Na ten zatím nesaháme. Důležité je mít stále kontrolu nad zátkou. Jednou rukou uchopíme hrdlo tak, abychom palec pevně přitiskli na vrchol zátky. Uvolníme košíček, ale nesundaváme jej. Palcem stále držíme zátku.


Konečně otevíráme

Láhev můžeme vyndat z kbelíku, osušit a začít s otevíráním. Držíme ji za hrdlo, palec stále přitisknutý na zátce. Druhou rukou uchopíme láhev do utěrky a začneme s ní zvolna otáčet. Točí se lahví, nikoli zátkou. Palcem stále tiskneme zátku, pod níž se za chvíli ozve jemný syčivý zvuk. A to je ono! Zátka je venku, z láhve unikl tenký proužek jemných vůní a my můžeme nalévat.


Do čeho nalévat

Skleničky by měly být z velmi jemného skla. Správný tvar je „uzavřený tulipán“, který dobře drží bublinky. Pokud máme opravdu vzácné šampaňské, neměly by se sklenky z jemného skla mýt žádným detergentem ani příliš šmudlat utěrkou.

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com