Čekanka jako výjimečná káva pro mrňouse

Čekanka je typickým obyvatelem českých cest a stezek. Málokdo by v této květince hledal lék. Ale už staří Egypťané věděli, že tato nenápadně vyhlížející bylina má své kouzlo – říkali jí „cichorie“ a jedli ji jako zeleninu, která prý posiluje žaludek a zlepšuje trávení. Ve středověku se však stravovací zvyklosti, co se čekanky týče, změnily – středověcí mistři se totiž soustředili na její kořen zvaný cikorka, který se používal jako náhražka kávy. Dnes tato tradice pokračuje, v obchodě je k dostání takzvaná Melta vyrobená z čekankových kořenů, která je bez kofeinu, takže ji můžete slavnostně servírovat i zvídavým dětem, když chtějí vyzkoušet „dospělácké kafíčko“. Ale tady pozor – Melta obsahuje lepek, takže není vhodná pro ty, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu.

 

Čekanka – bílé zlato

Největším kuchyňským vynálezem, co se týče čekanky, byl objev Belgičana Jana Lammerse v roce 1830. Vlastně šlo o náhodu – chlapík po návratu z války přišel do svého temného a vlhkého sklepa, kde měl uskladněné kořeny čekanky, že si z nich uvaří cikorkovou kávu. Jenže po dobu jeho nepřítomnosti z kořenů vyrašily čekankové hlávky. Muž zvláštní listy ochutnal a sám si je velice oblíbil, protože byly křupavé a šťavnaté. Čekankové puky coby zelenina se začaly na trzích prodávat až o 16 let později. Jejich největší boom nastal v roce 1872, kdy se dostaly i do Paříže a začalo se jim říkat „bílé zlato“.

 

Čím zkrotit hořkost

Což o to, čekankové puky jsou křupavé, ale zároveň i zdravé. Mají totiž velké množství vitaminu C, karotenu, vápníku, železa, magnézia a fosforu, což jsou látky, které oslabený dětský organizmus po dlouhé zimě zaručeně potřebuje. Ale ouha, zelenina má jeden háček, je totiž mírně nahořklá, což nemusí být dětem zrovna příjemné. Odborníci proto radí několik tipů, jak čekanku tohoto neduhu zbavit: například ponořit čekankové puky na 15 minut do teplé osolené vody. Druhou variantou je odříznutí 2 centimetrů od kořene, kde je čekanka nejvíc hořká. Novou metodou je pěstovat čekanku v místnostech, kde není přístup ke světlu. Protože právě světlo způsobuje, že v čekance se tvoří chlorofyl, který způsobuje onu nahořklou chuť.

 

 

Jak čekanku upravovat

V kuchyni si můžete čekanku upravit dle svých představ – skvělá je do salátů (hořkost čekanky můžete zmírnit i trochu sladší zálivkou nebo kombinací se sladším ovocem), ale lze ji i smažit, dusit na másle nebo zapékat. Pro zapékání jsou různé varianty – například se smetanou, šunkou a sýrem. Vyzkoušet můžete i zdravý zimní salát.

 

Recept: Zimní čekankový salát s pomerančem a ořechy

Připravte si: čekankové puky, 1 oloupaný pomeranč, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Vanda Novotná, Zdroj: Magdaléna Staňková-Kröhnová: Bylinky pro děti a maminky (Grada Publishing 2009) | Fotografie: www.isifa.com