Vegeta je tabu

Na klasické bujonové kostky nebo vegetu při kořenění dětského menu zapomeňte. Obsahují totiž glutamát sodný, který může dětský žaludek pěkně rozdráždit. Místo toho raději použijte některou z těchto variant, jež rovněž dokáží dětské chuťové pohárky dobře navnadit...

 

Sůl jen po troškách!

Když už se rozhodnete solit, tak určitě málo! Svým malým strávníkům však kupte raději sůl mořskou, která má vyšší obsah minerálů. Špatná není ani krystalická sůl z Himálaje (koupíte ji v obchodech s biopotravinami). Ta má sice netypicky narůžovělou barvu, ale je plná důležitých minerálů. Oproti běžné kuchyňské soli má navíc ještě tu výhodu, že se nehrudkuje, takže její uchování bývá většinou bez problémů. Dobrou variantou soli je i produkt Solčanka, který je zdravou náhražkou vegety.

 

Citronová šťáva osvěží saláty

Stačí ji jen vymačkat z čerstvého citronu. Odborníci ji doporučují používat častěji než ocet.

 

Ocet použijte pouze přírodní

Ocet používejte výhradně jablečný nebo vinný, oba jsou totiž přírodně kvašené. Další variantou může být i makrobiotický UME ocet, který seženete v prodejnách zdravé výživy.

 

Cukr jen na chuť

S cukrem při dochucování šetřete, stejně jako se solí. Pokud se ho rozhodnete používat, tak volte přírodní řepný nebo hnědý třtinový – tyto druhy mají totiž více vitálních látek a jsou méně chemické.

 


Sójová omáčka

Ideální je obzvláště pro studenou kuchyni – používejte ji do dětských pomazánek nebo některých salátů. Ale pozor! Kupujte vždy tu pravou sójovou omáčku z dovozu, která je vyráběna přírodní fermentací. Obvykle má označení SHOYA nebo TAMARI, ostatní produkty, které se za sójovou omáčku vydávají, jsou často „doladěny“ glutamátem sodným.


Bylinky

Pokud nemáte čerstvé, můžete použít i sušené. Vhodné jsou například petržel, oregano, pažitka, bazalka, anýz, kerblík, kmín, kopr, koriandr, majoránka, máta, meduňka a libeček.

 

Kořenová zelenina

Některá kořenová zelenina je silně aromatická. Vyzkoušejte na zvýraznění chuti pokrmů například mrkev nebo celer.

 


Recept: Řízek z tofu v těstíčku

Připravte si:400 g tofu, 50 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g sójové mouky hladké, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...
 



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: www.isifa.com