Merano leží v jižním Tyrolsku, severní části Itálie sousedící s Rakouskem. Kdysi býval tento kus Evropy jedním jediným státem – Rakousko-uherským mocnářstvím. V nedalekém Brixenu byl konfinován Karel Havlíček Borovský. Jižní Tyrolsko má vlídnější klima, než je třeba u nás, ale vánoční trhy tady mají úplně zimní atmosféru jako v jiných evropských městech. Již v minulosti bylo Merano vyhledávaným lenošivým letoviskem - jsou to především tradiční lázně.

 

Kolonáda z doby secese

Hlavní lázeňský dům s kolonádou naplňuje všechny snové představy o tom, jak uvolněným tempem se dříve žilo. Původní stavba byla vytvořena v roce 1874, ale dnes jsou vidět především přestavby ze začátku 20. století od vídeňského architekta Friedricha Ohmanna, který je i autorem kolonády v Karlových Varech. Jeho záměry v Meranu byly daleko velkolepější, ale první světová válka způsobila, že nikdy nebyly dokončeny. Možná by se stavitel divil, kdyby viděl, do jaké podoby se lázeňství dostalo skoro o sto let později. Roku 2005 tu byl otevřen velmi moderní wellness, jehož koncepci vytvořil ateliér architekta a designéra Mateo Thuna. Už žádné ozdobičky, kopule a obloučky, dnes se pracuje v přísných, čistých liniích, litinová zábradlíčka vystřídala hladká ocel a něžné tlumené barvičky nahradil Mateo Thun pop-artovou paletou. Jezdí se sem za koupáním a dalším vodním rozmazlováním. Jen vnitřních bazénů je třináct a k tomu bezpočet saun, koupelí a masáží všeho druhu.

 

 

 

 

Vánoční atmosféra u řeky

Městem protéká nepříliš bujná řeka Passer a její nábřeží je součástí kolonády. Ta se již v prvním adventním týdnu proměnila ve vánoční trh. Trhovci nabízejí spousty věcí, které se u nás nenajdou. Co se týče jídla, stojí za pozornost všechny místní speciality, jako špek, výrobky z jablek, těstoviny, perníčky i speciální druh křupavého chleba - Schüttelbrot. Tento kraj je také proslulý zpracováním vlny. Dostanou se zde nejen nejrůznější oděvní doplňky z bílé surové vlny, ale nedaleko Merana se také vyrábějí lodenové kabáty. Látka, jejíž kvality nebyly nejspíš dosud překonány žádnými syntetickými materiály, se vrací zase do módy.

 

Perníky a pečiva

Celá severní Itálie nabízí výborné vánoční sladkosti, jejichž hlavními surovinami jsou nejrůznější suché plody. Kraj má vlastní zdroje nejen ze sadů v blízkém okolí, ale i ze vzdálenějších míst Itálie. Kolem Merana se najdou jablka, kaštany, vlašské ořechy a med. Z jihu se sem snadno dostaly mandle, citrusy, rozinky a další dnes již všeobecně rozšířené ingredience vánočních chlebíčků, perníčků či cukroví. Výrobky splňují tradiční potřeby obyvatel v horách: jsou hodně energetické, pevné, a tudíž snadné na transport, a trvanlivé. Místní specialitou je chlebíček zvaný Zelten. Recepty na něj existují v nekonečném množstvím podob, stejně jako na naše pracny.
 

 

Recept: Zelten - jihotyrolský ovocný chlebíček

Připravte si: 500 g sušených fíků, 250 g rozinek sultánek, 250 g zlatých rozinek , Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Suedtirol Marketing