Rakytník řešetlákový je keřík, který velmi dobře roste i na chudých půdách. V našich podmínkách osidluje skládky nebo výsypky, ale jeho oblíbeným výskytištěm jsou písčité duny severních pobřeží Evropy. Dobře se mu daří v Německu nebo Holandsku. Keřík je dvoudomý a zahradníci udávají, že jeden samčí keřík stačí na opylení osmi samičích. Keř je velmi přizpůsobivý a roste i na místech, kde je nadbytek dusíku.


Historky o koních

Latinské jméno rakytníku je Hippophae rhamnoides. Základ prvního slova je z řeckého slova kůň. Řešetlák totiž obsahuje i oleje, které se dnes používají převážně k léčebným účelům, ale v antice se využívaly i jejich blahodárné vlastnosti na podporu ženské a koňské krásy. Ženy používaly oleje jako kondicionér na vlasy, koňům se přidával rakytník do krmení, aby se jim leskla srst. Byla to luxusní krmná přísada a používala se jen za předpokladu, že kůň měl být předváděn na veřejnosti. Pověsti říkají, že rakytník byl laskominou koně Pegasa.

 

Oblíbený v Asii

Rakytníku se říká sibiřský ananas, i když jeho chuť ani struktura tento sladký a šťavnatý plod nepřipomíná. Nelze mu ovšem upřít, že má vysoký obsah vitaminu C, což se v nehostinných krajích Asie velmi cení. Dával se i jako krmivo slepicím, protože barviva v něm obsažená dodávají vajíčkům krásnou barvu. U nás máme mnoho jiných bobulek, na jejichž chuť jsme zvyklí, ale pro radost ze sběru v přírodě nám v tuto pokročilou roční dobu už mnoho dalších možností nezůstává.


Co s ním

Na severu Evropy, kde rakytník hojně roste, mívají hospodyňky zásoby receptů na rakytník v nejrůznějších úpravách. Připravit se z něj dají marmelády, džemy, želé, ale také třeba likéry. Většina úprav užívá cukr, ale rakytník si i tak ponechává specifickou chuť podobnou mrkvi, která při prvním ochutnání překvapí. Použití marmeládiček a želé k nejrůznějším dekoracím je v šedavém podzimu vítáno. Čerstvé rakytníkové výtvory mají totiž jásavou oranžovou barvu.

 

Recept: Rakytníkové pyré k sýrům

Připravte si: 1 kg rakytníkových semen, 500 g cukru, konzervační prostředek pro zavařování, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 


 



Autor: Jana Vlková, DZT | Fotografie: www.isifa.com