Mezi moje nejoblíbenější odrůdy dýně patří Hokkaidó. Má sytou sladkou chuť a nádhernou barvu. Obsahuje provitamin A – beta-karoten, vitamin E, C, z minerálních látek má velké množství draslíku. Výborně pomáhá při čištění organismu, dále se používá při poruchách funkce žaludku, onemocnění slinivky a sleziny, je tedy vynikající pro diabetiky.

Podle nejnovějších vědeckých výzkumů obsahuje dužina této dýně zvláštní látky s preventivně protinádorovým účinkem. Dle provedených studií postačí denní konzumace 100 gramů dýňové dužiny (po delší dobu) k tomu, aby až 3x poklesla pravděpodobnost vzniku nádorového onemocnění, zejména rakoviny plic a prostaty.


Tento druh dýně se nemusí loupat, protože slupka je plná vitaminů a lehce změkne. Dýni lze dusit s cibulí či jinou zeleninou, zapékat, smažit, odšťavňovat či mixovat. Je velmi vhodná pro malé děti od šesti měsíců věku do různých pyré a polévek. Dušení trvá 20-40 minut. Dýně Hokkaidó si můžeme lehce vypěstovat nebo koupit v bio obchodech, a to hlavně na podzim a v zimě.

Recept: Plněná dýně

Připravte si: 1 dýni o velikosti 35 cm (normální nebo Hokkaidó), 50 g rýže (nejlépe basmati), 150 g hovězího masa, 50 g drůbežího masa, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Recept: Dýně s koprem a smetanou

Připravte si: 2 kg dýně, 3 lžíce másla, 1 cibule, 1/4 smetany, 2 lžíce kukuřičné hladké mouky , Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...



Autor: Simona Procházková DiS | Fotografie: www.isifa.com