Řeka Gacka teče vnitrozemským Chorvatskem na severovýchodní straně Velebitu. Stejným směrem, ale dál od pohoří leží Plitvická jezera. Proud řeky není nijak divoký, protože z velké části teče skrz krasové polje, které leží pod zmíněným Velebitem. Stejně jako jiné krasové řeky, tak i Gacka tryská ze země silným působivým proudem, aby u města Senj zase nenávratně zmizela ve vápencovém ponoru.

Projížďka na lodi

Základnou pro výlety nejen na řeku je město Otočac. Gacka je na pár kilometrech sjízdná na rekreačních kánoích. V regionu existují firmy, které lodě přistaví ke břehu a na jiném místě si je zase vyzvednou. Naštěstí řeka není příliš komerčně využívaná, a tak si můžete užít neuvěřitelného klidu, který tichý tok řeky kolem sebe šíří. Na některých místech řeky i na dalších tocích v okolí jsou ještě zachovalé zbytky mlýnů, jinde jsou renovované a leckde se dají navštívit. Voda v řece je nesmírně čistá, takže je vidět až na dno, které vám připadá vzdálené jen několik centimetrů. Však je to údajně nejčistší tok Evropy a vyhlášená destinace pro lov pstruhovitých ryb. Kolem řeky jsou vesnice, jejichž obyvatelé žijí, jako by pár kilometrů vzdušnou čarou nebyla dálnice, která dnem i nocí unáší turisty k moři a zpět.

Základna je město Otočac

V podstatě jediným větším městem na řece je Otočac. Je to příjemné maloměsto s jedním velmi pohodlným moderním hotelem, jehož klidnou polohu s oblibou využívají i turisté cestující k Plitvickým jezerům. Aktivit je v dosažitelné vzdálenosti dost. Pokud by vás příliš klidný tok řeky nudil, můžete se vydat třeba na ranč s koňmi, kterých je v okolí také několik. Jeden leží ve vesnici jménem Jelov Klanac. Nedaleko je také jeskyně Barac. Je to jedna z mnoha jeskyň v okolních kopcích a má krásnou krápníkovou výzdobu.

Ryby na sto způsobů

Okolí řeky Gacky vyniká skvělou nabídkou rybích specialit. Sladkovodní ryby se tady vaří, smaží, pečou a udí na nejrůznější způsoby. Zejména posledně jmenovaná úprava je vynikající. Ryby se ještě často udí v přírodním kouři z tvrdého dřeva, nikoli v umělém kouři. Za hřích stojí i nejrůznější rybí pomazánky. Na milovníky masa tady čeká jehněčí pečeně. Suché svahy krasu jsou jako stvořené pro chov ovcí, které se popásají na loukách plných voňavých bylinek. Oblíbeným dezertem je štrúdl. Plní se jablky, mákem nebo višněmi a dělá se z několika vrstev jemného taženého těsta, které se hojně svlažuje přepuštěným máslíčkem.

Recept: Papriky plněné ovčím sýrem
 

Příprava (pro 4 osoby): 4 papriky, 300 g ovčího sýra (může být bryndza), 3 malá masitá rajčata, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 60 g zelených vypeckovaných oliv, 60 g černých vypeckovaných oliv, 1 polévková lžíce sekané petrželky, 1 kávová lžička čerstvého tymiánu

Postup:

Papriky očistěte a vyjměte semínka. Rozetřete ovčí sýr vidličkou. Rajčata lehce nakrojte, ponořte je na chvíli do vroucí vody, zchlaďte a oloupejte. Zbavte semínek a dužinu nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte s ovčím sýrem. Oloupejte šalotky a nakrájejte na malé kousky, česnek rozdrťte. Obojí krátce osmažte na pánvi s trochou olivového oleje. Přimíchejte ke směsi sýra a rajčat. Nasekejte olivy na jemno a přimíchejte do směsi. Podle chuti osolte (pozor, olivy jsou slané) a opepřete. Směs naplňte do paprik. Vymažte pekáček zbytkem oleje, rozložte papriky a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut.
 

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Jana Vlková