Otcem soutěže Bocuse d'Or je jeden z nejlepších kuchařů světa a držitel tří michelinských hvězd Paul Bocuse. Nositel různých čestných ocenění včetně titulu Komandér Čestné legie, dnes osmdesátipětiletý mistr, je považován za guru a velvyslance moderní francouzské kuchyně. Tuto soutěž začal organizovat v roce 1987.

Cena, kterou vítěz soutěže, pojmenované po tomto nestorovi, vyhrává, se trochu podobá hollywoodskému Oscarovi a trochu Bocusovi samotnému. Je to zlatá soška kuchaře se založenýma rukama, který má na hlavě nezaměnitelný znak kuchařského umělce – vysokou čepici.


Nejlepší kuchaři se utkají v Českých Budějovicích

Národní kolo největší kuchařské soutěže Bocuse d'Or – Kuchař roku proběhne v Českých Budějovicích ve dnech 10.–11. 11. 2011. Soutěžit budou každý den čtyři týmy, které budou připravovat dva pokrmy z předem známých surovin. Kuchyně, kde se jídla připravují, mohou mít jen takové vybavení, jaké dovolují pravidla. Stejná přísnost platí i pro suroviny na přípravu pokrmů. Kuchaři jsou celou dobu sledováni fanynkami a fanoušky, kteří podporují jednotlivé týmy podobně jako při sportovním klání. Aby si i diváci užili, musejí soutěžící celou dobu pracovat čelem k divákům.


Co se bude vařit

Na menu národního kola budou pokrmy z mořských plodů a kuřecího masa. Hlavními vstupními surovinami jsou filety z mořského jazyka, krevety a modronohá kuřata z Bresse ve francouzském regionu Rhône Alpes. Na rybí pokrm mají týmy čas čtyři hodiny a kuřecí maso musí připravit za čtyři hodiny a čtyřicet minut. Porotu tvoří šest kuchařů, v jejichž čele zasedá Marek Raditsch, aktuální executive chef skupiny Kampa Group. Jméno nejlepšího českého kuchaře z osmi soutěžících bude známo 11. listopadu. V minulosti se probojoval v této soutěži na čestné místo Jan Všetečka, který se dostal v roce 2008 na osmé místo v kontinentálním klání v Norsku a při velkém finále v Lyonu se propracoval na místo čtrnácté.
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: fotographe.com,