Maceška neboli viola je květinou, která se vyskytuje v obrovské škále barev i barevných kombinací. Jejich spektrum zahrnuje nejrůznější odstíny žluté a oranžové, ale také bílé a sytě fialové nebo hnědorudé. Divoká prababička violky s menšími kvítky nabízí také krásnou kontrastní kombinaci žluté a modré.


Neustále v květu

Maceška kvete vlastně celý rok. Je odolná a v našich podmínkách se jí daří dobře. Podle doby výsevu kvete buď s prvními jarními cibulovinami, nebo nás potěší ještě ve chvíli, kdy už nás všechny letničky opouštějí. Je nenáročná na stanoviště, péči, půdu i zalévání. Její veliké korunní plátky mají v některých varietách ušlechtilý sametový povrch nebo nařasený okraj. V minulých stoletích se pravděpodobě kvůli své odolnosti vysazovala především na hřbitovech.


 

Oživí ponurý podzim

Nic nedbejte na její spojení se hřbitovy. Maceška je květina, která se může prosadit i v kuchyni. Její chuť není ničím výrazná, jde především o její vzhled, který je naopak velmi výstřední. Je jasné, že nám bude sloužit především jako ozdoba. Abychom její výjimečnou krásu neponičili, je třeba se vyvarovat tepelných úprav. Není to potravina, je to ozdoba, za pomoci které můžete dosáhnout zajímavých barevných kontrastů. K žlutým bramborům nebo do podzimní dýňové polévky přihoďte modré květy. Salát z červené řepy si zaslouží oranžový doplněk. Podzimní sekaná může dostat před podáváním dekoraci bílou. Užití macešky v kuchyni vyžaduje trochu odvahy, ale nebojte se! Uvidíte, že vás rozveselí.

 

Recept: Salát s dary podzimu

Připravte si: 20 dkg polníčku, polévková lžíce vlašských ořechů, polévková lžíce lískových oříšků, hrst sušených brusinek , Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


 Macešky jsou milou a nenápadnou ozdobou každé zahrady. Čeho se při jejím zakládání vyvarovat, vám řekne článek Zahrada – to je především příroda



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com