Hřebíčkovec vonný je strom, z něhož se sklízejí nerozvinutá poupata, která jsou považována za jedno ze základních vánočních koření. Jejich další použití je velmi široké. V minulosti se hřebíček uchytil nejenom v kuchyni, ale i ve stomatologických ordinacích a továrnách na zubní pasty. To všechno je docela dobře známé. Zajímavá je jeho dávná historie, kdy zuřily boje o pěstební monopol, o nějž byli ochuzeni Holanďané.


Vzácný endemit starověku

Koření se dostávalo do kuchyní dálného východu z Moluckých ostrovů. Číňané i Indové jej úspěšně používali i proti bolestem zubů. Evropané se s ním seznámili až v 5. století našeho letopočtu, kdy jim první koření dodali Arabové, do té doby výhradní dovozci do Středomoří. Když Vasco da Gama objevil Molucké ostrovy, stali se vládci monopolu nad hřebíčkem Portugalci. Spálili všechny hřebíčkovce a ponechali jen porosty na ostrově Ternat. Tak bylo snadné monopol udržovat. Nejen o tento ostrov, ale i o celé souostroví museli tvrdě bojovat na začátku 17. století. Tehdy připluli Holanďané, obsadili ostrov Ambon, Portugalce po dlouhých bojích porazili a monopol byl jedno století jen jejich.


Vášnivý zahradník

Kdyby se psaly dějiny koření, Pierre Poivre by byl jedním z nejdůležitějších osobností. Jeho životopis je výčet zahradnických počinů, při nichž jej vedla nezlomná vášeň pro rostliny. Když mu bylo dvacet jedna let, odjel jako misionář na Dálný východ. Pro nedostatek víry však brzy zapomněl na původní poslání a raději se věnoval obchodu a zemědělství. Na lodi východoindické obchodní společnosti přišel o ruku, kterou mu urazila koule z kanónu. Při následné rekonvalescenci v Djakartě dostal nápad, že bude pěstovat hřebíček, muškát a další rostliny na ostrovech, které patřily Francouzům, jimž sloužil.

Další výčet jeho činů vypadá jako boj s větrnými mlýny. Napřed bylo těžké přesvědčit manažery obchodní společnosti, aby ho podpořili. Když se mu podařilo uloupit sazenice a semena, tak se o ně v jeho nepřítomnosti zahradníci žárlící na jeho úspěch nestarali. První výsadby mu zašly, a tak se musel vydat pro další. Jeho urputnost mu vysloužila pověst komplikovaného a nesnášenlivého člověka, což je u velikánů běžné. Zřejmě byl osudem předurčen pro šíření koření. Poivre znamená francouzsky též pepř.


Nebojte se slaných variací

 

Hřebíček je krásné, teplé koření, jako stvořené pro různé zimní experimenty. Klidně si radostně užívejte jeho vůně v perníčcích, svařeném víně a punči. Vyzkoušejte však jeho vůni ve spojení se zvolna pečeným masem. Dobře ladí s muškátovým oříškem, bílým pepřem a vytváří lahodné kombinace se strouhanou kůrou citrusových plodů. Neodmítne ani společnost dalších „slaných“ koření, jako je bobkový list, nové koření, čili nebo koriandr.

 

Recept: Provensálská hovězí pečeně

Připravte si: 1 kg hovězího masa, 15 dkg tučné slaniny, strouhaná kůra z ½ pomeranče, lžička mletého hřebíčku,  Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com