Zdraví organismu můžeme ovlivnit především skladbou jídelníčku. Základ by mělo tvořit: syrová zelenina, ovoce, saláty, kvalitní celozrnné pečivo, luštěniny, pohanka, neloupaná rýže, klíčky, tofu, mořské řasy, ořechy a nejrůznější semínka.

Přírodní zásobárny vitamínů a dalších cenných látek

Silný imunitní systém potřebuje vyvážený a stálý přísun kvalitních živin. Poměrně jednoduchými a snadno přístupnými zdroji cenných látek i v zimním období jsou rakytník, arónie a šípek. Nesmíme zapomenout i na výživné rostlinné oleje, olivový, mandlový, sezamový, lněný.

Echinacea

Třapatka nachová, latinsky Echinacea purpurea, se svou krásou řadí mezi nejdekorativnější letní rostliny.

Co používáme z třapatky?

Nejúčinnější a také nejpoužívanější částí třapatky je kořen, méně se uplatňují květy a nať. Nejlépe se hodnotné látky v třapatce obsažené uvolňují ve formě tinktury, ale můžeme ji pít i jako čaj.

Léčivé účinky echinacey

Třapatka významně podporuje činnost bílých krvinek, které považujeme za "ochránce" organismu. Tím pomáhá zabíjet choroboplodné zárodky a zvyšuje odolnost organismu před nemocemi. Zvyšování imunity má v dnešní společnosti mimořádný význam, protože lidský organismus je velmi často oslabován chemickými přísadami (hlavně z potravin), špatným ovzduším, stresem a konzumním způsobem života. Je třeba ji proto užívat hlavně jako prevenci například v blížícím se chřipkovém období, dokud ještě nemoc nevypukla.

Tinktura z echinacey

Dvě lžíce listů, květů a kořene třapatky zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 6 týdnů užíváme 3x denně 15 kapek nakapaných do 2 dl vody.

Čajík na zvýšení imunity

Potřebujeme: 1 díl třapatky, 1 díl lípy, 1 díl bezu, 1 díl květu měsíčku
Postup: Bylinky smícháme, čaj si připravíme tak, že 1,5 polévkové lžíce drogy přelijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Pak scedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne.

Pro koho je třapatka vhodná?

Třapatka nemá žádné vedlejší účinky, proto ji mohou v menších dávkách užívat děti i těhotné a kojící ženy.

Eleuterokok ostnatý

Eleuterokok, latinsky Eleutherococcus senticosus Maxim, lidově čertův kořen, je dvoumetrový keřík s hustě trnitými větvemi. Jeho domovem je Rusko.

Co z eleuterokoku používáme?

Drogou je kořen. Obsahuje především eleuterosidy, silice, pektiny, vosky a řadu dalších látek. Čertův kořen je možné užívat ve formě odvaru či tinktury. Na trhu jsou k dostání i lihové výtažky s přídavkem betaglukanu, který jeho účinky silně posiluje.

Léčivé účinky eleuterokoku:

Eleuterokok působí hlavně jako úžasný harmonizátor a adaptogen, což znamená, že obrovským způsobem zvyšuje obranyschopnost organismu před stresem. Dále odbourává cholesterol, ošetřuje cévní stěny, snižuje hladinu krevního cukru a příznivě ovlivňuje tvorbu enzymů. Zlepšuje také prokrvení srdce a mozku, takže pravidelné užívání je výbornou prevencí, ale i následnou léčbou při náhlých mozkových příhodách či infarktu. Ovlivňuje také projevy neurastenie, vedení vzruchu nervovými vlákny i ostrost vidění. Eleuterokok bych doporučila při rekonvalescenci po různých nemocech.

Pozor!

Čertův kořen silně nabuzuje organismus, proto ho rozhodně nedoporučuji užívat po šestnácté hodině odpolední, jelikož by mohl způsobit problémy se spánkem.

Tinktura z eleuterokoku

Jednu lžíci nadrceného kořene eleuterokoku zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 6 týdnů užíváme 3x denně 10 kapek nakapaných do 2 dl vody.

Pro koho je vhodný?

Eleuterokok je zcela bezpečným přírodním prostředkem. V menších dávkách ho mohou užívat i děti, těhotné a kojící ženy.

Beta-glukany

Beta-glukan je unikátní přírodní komplexní polysacharid, který je schopen účinně podporovat obranné reakce organismu proti bakteriálním a parazitárním chorobám. Je vědecky prokázáno, že pravidelná konzumace beta-glukanu pomáhá imunitnímu systému pracovat na nejvyšší výkon. Beta-glukany nalezneme především v houbách – v hlívě ústřičné, žampionu, rezavci, maitake, šii-také, reiši a jidášově uchu.
 



Autor: Simona Procházková DiS | Fotografie: archiv