Vlčí máky jsou nádherné zejména na loukách. Jejich rudá barva dokáže vytvořit dojem, že před vámi leží červený koberec. Když přijdete blíž, vidíte poměrně titěrné květy, které rychle vadnou, takže pugét z nich ani nedonesete domů. Je to jenom plevel, ale velice krásný. Claude Monet se jím nechal okouzlit natolik, že mu věnoval několik obrazů.


Roste skoro kdekoli

Rostlina pochází původně možná z jižní Evropy a Přední Asie, ale hodnověrné důkazy pro to neexistují, protože dnes jsou vlčí máky rozšířeny prakticky po celé zeměkouli. Vyhledává rád společnost obilí, které jej ovšem považuje za plevel. Je to rostlina velmi nenáročná, spokojí se i se smetišti, skládkami a neradostnými suchými městskými kouty. Potřebuje ale slunce, aby se jeho květy vybarvily do syté rudé.


Není tak záludný, jak se říká

O máku je známo, že je zdrojem morfinu. To se ovšem týká úplně jiných druhů. Při používání vlčího máku v kuchyni bychom si měli dát pozor na stonek a listy, které nejsou jedlé. Ve starověku se pravděpodobně používala i semena, podobně jako dnes používáme mák setý. Červené korunní lístky se ordinovaly v lidovém léčitelství na zklidnění. Bylo jich ovšem třeba nasbírat značné množství, aby se uvařil hrneček účinného čaje. To se práce v kuchyni netýká. Květy vlčích máků nejsou žádné jídlo. K tomu, bychom si způsobili zklidnění organismu, bychom potřebovali opravdu značné množství.


Na talíři něžné zacházení

Korunní plátky máku vlčího jsou velmi choulostivé. Okamžitě vadnou a přestanou být hezké. Na ozdoby jídel je můžeme používat jen jako dekoraci užitou na poslední chvíli, těsně před podáváním. Hodí se na jídla, která mají kontrastní barvu – na bílý tvaroh či žlutý nebo hnědý puding… Můžete jím přizdobit třeba bramborovou kaši nebo porci arabského humusu. Nesnese vaření ani vyšší teplotu, takže se nemůže dávat do polévek a omáček.

 

Recept: Barevné kuličky z čerstvého sýra

Připravte si: 200 g čerstvého sýra – lučina, Philadelphia, žervé apod., několik mladých smrkových výhonků , 1 lžička lněného semínka, 1 lžička slunečnicového semínka, 1 lžička máku , Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 


 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Thinkstockphotos.com