Pro organismus velmi regenerujícím prostředkem je jablečný ocet. Ocet z jablečné šťávy obsahuje průměrně pět procent kyselin. Je bohatý na minerální látky – draslík, vápník, fosfor, sodík a většinu stopových prvků. Má příznivý vliv na metabolismus živin.

Při únavě, vysokém krevním tlaku, obezitě, bolestech kloubů a svalů, srdečních potížích, edémech ledvinového a srdečního původu doporučuji tento nápoj: Ráno nalačno a večer asi hodinu před spaním smícháme 3 čajové lžičky pravého jablečného octa (nejlépe v bio kvalitě, pozor na tzv. ochucené octy, které jsou z léčivého a nutričního hlediska úplně bezcenné, často až škodlivé) s 1 čajovou lžičkou kvalitního medu a zalijeme 3 dl čisté neperlivé vody. Pijeme pomalu po doušcích.

 

Návod na přípravu jablečného octa I.:

Jeden kilogram jablíček umyjeme, nastrouháme i se slupkou a jádřincem (to je důležité, jinak by ocet ztratil na léčebné hodnotě), vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala 5 centimetrů nad jablka. Přiklopíme víčkem a necháme zhruba 1 týden na teplém místě. Dvakrát za den odklopíme a dřevěnou vařečkou důkladně promícháme. Po týdnu dobře přecedíme, zase nádobu uzavřeme a uschováme již v lednici. Po dalším týdnu opět scedíme, znovu uzavřeme a dáme na dalších 21 dní na temné chladné místo. Po uplynutí této doby přelijeme přes plátýnko, nalijeme do tmavých skleněných lahví, uzavřeme a skladujeme v lednici. Takto připravený ocet vydrží v chladnu i rok.

 

Návod na přípravu jablečného octa II.:

Kilogram omytých jablek se slupkou a jádřincem vložíme do poloviny 5 litrové sklenice a zalijeme vodou tak, aby sahala 5 centimetrů nad jablka. Přidáme 100 gramů cukru (nejlépe ovocného) na 1 litr vody a kůrku chleba, sklenici zavřeme a necháme v teple kvasit. Dvakrát denně vše promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 14 dní odpočívat. Poté dobře přecedíme přes plátýnko, vymačkáme a bez míchání necháme 6 týdnů odstát. Pak ještě několikrát přecedíme. Kvašení je dokončeno, jakmile se na octu netvoří zátka.

 


Kde všude můžeme jablečný ocet použít?

  • Při bolestech v krku je dobré několikrát denně kloktat 2 dl teplé vody s přídavkem 1 lžíce jablečného octa, úspěch zaručen.
  • Pomáhá při celkové únavě a rekonvalescenci.
  • Je velmi účinný při nemocech srdce, vysokém krevním tlaku a cholesterolu.
  • Doporučuji ho i při redukci váhy.
  • Pravidelné ranní a večerní popíjení 2 dl vody s 2 lžičkami jablečného octa účinně pomáhá při revmatismu a dně.
  • Večerní nápoj připravený ze 2 dl vody s přídavkem jedné lžičky jablečného octa šetrně povzbudí činnost střev.
  • Postižené místo po bodnutí hmyzu je dobré ihned natřít neředěným čistým jablečným octem. Rána se okamžitě vydezinfikuje a přestane svědit.
  • Žaludeční potíže se okamžitě zmírní, vypijeme-li 1 dcl teplé vody s 1 lžící jablečného octa.


Redukční jablečná kúra

Účinek odtučňovací kúry zvýšíme tím, že 3 x denně popíjíme nápoj připravený ze 4 dl vody, 2 lžic jablečného octa a 2 lžic pomerančové šťávy. Tak si zaktivujeme a urychlíme látkovou přeměnu a organismus se navíc ještě zbaví škodlivin.



Autor: Simona Procházková DiS | Fotografie: www.isifa.com