Bojuje celá rodina

Děti se obvykle po čase naučí jíst vše, co jim předložíte. Ovšem pokud jste prošvihli tuto šanci v jejich raném věku, bude náprava o to těžší. Nicméně jsou způsoby, jak na dětský odpor vyzrát. Aby byl však úspěch o to větší, zapojte do hry všechny dospělé, včetně manžela, babičky, dědy nebo i přátel...

 

Bez komentáře

Spousta dětí se učí příkladem. Takže pokud se váš choť bude o zelenině na talíři vyjadřovat pohrdavě, zaujme zřejmě stejný postoj i vaše dítě. Proč by jedlo něco tak odporného, když i taťka se toho štítí? Proto poučte všechny dospělé, aby se o zdravějších pokrmech vyjadřovali jen v dobrém nebo je raději nekomentovali.

 

Místo brambor rýži

Vnutit dítěti zdravé jídlo je často nadlidský výkon. Vy však buďte chytřejší a využijte možnosti, které skýtají přílohy. Například místo brambor naservírujte dítěti rýži Natural. Její příprava je trochu zdlouhavější, ale co by člověk neudělal pro zdraví svého potomka! Stačí, když rýži namočíte na 2-3 hodiny do studené vody, promyjete a vložíte do hrnce s dvojnásobným množstvím vody. Při varu se na povrchu utváří pěna, kterou průběžně sbírejte. Jakmile však bude hladina čistá, doplňte vodu na původní množství a asi 20 minut povařte. Na závěr plotýnku vypněte a ještě nechte rýži nejméně 20 minut odpočívat pod pokličkou.

 

Kam ukrýt zdravé ingredience?

Dalším kouzlem, jak do mrňouse vpravit trochu zdravých surovin, je výběr samotného jídla. Ideální jsou například rizota, plněné papriky, nákypy, noky do polévky, nastavované bramborové kaše. Tam se dá nepozorovaně zakomponovat mnohé. Za skvělou volbu se dají považovat i tradiční škubánky, do nichž můžete přidat jáhly, vločky nebo třeba i kukuřičnou krupici. Miluje váš svišť knedlíky nebo těstoviny? Pak upřednostňujte vždy ty celozrnné. Při výrobě domácích knedlíků míchejte celozrnnou mouku s bílou. Postupem času se snažte, aby celozrnná mouka převažovala.

Pokud tápete, tady je malá inspirace...

 

Recept: Jáhlový bramborový knedlík

Připravte si: 200 g vařených jahel, 130 g vařených brambor, 100 g hrubé mouky, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Abyste zase nebrečeli při přípravě oběda pro své ratolesti nad cibulí, přečtěte si Kuchyňské tipy pro cibuli.
 


Zdroj: MUDr. Peter Horan – Pavla Momčilová: Vaříme dětem chutně a zdravě, Nakladatelství Pavla Momčilová 1996



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: www.isifa.com