Ovoce jen dopoledne

Je sladké a zároveň i zdravé. Co více dodat? Ovoce bychom svým potomkům měli dopřávat v hojné míře. „Ovoce je bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Pro vyšší obsah sacharidů je vhodné ho do jídelníčku zařazovat v dopoledních hodinách a to opakovaně, v několika malých dávkách. Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, můžete ho občas nahradit například sklenicí ovocné šťávy či 100% džusu,“ radí Hanka Knížková z Poradenského centra Výživa dětí.

 

Lepší je to naše

V létě je ovoce nepřeberné množství a člověk si může vybírat. Na zahradách dozrává spousta různých druhů ovoce, a proto bychom v letním čase měli dávat přednost plodům tuzemských zahrad a sadů před dobrotami z dovozu. „To, že je ovoce dovážené, samozřejmě neznamená, že by nebylo zdravé,“ říká Hana Knížková a pokračuje: Problémem však je, že může být sklizeno předčasně a při jeho transportu dochází ke ztrátě vitaminů. To ale neznamená, že když má dítě chuť na banán, měli bychom mu ho odpírat. Na trhu je celá řada dodavatelů kvalitního ovoce, které k nám putuje jak z Čech, tak i ze zahraničí. Pro náročnější je v nabídce například i oblíbené Bio ovoce.“

 

Jaký je rozdíl mezi BIO a normálním ovocem?

Bio je v současné době stále populárnější a podporují je i takzvané Farmářské trhy, kde si člověk může koupit ovoce a zeleninu přímo od farmářů. Jenže všechno má svá pro a proti. Výrobci a dodavatelé Bio produktů sice dbají na to, aby jejich ovoce, zelenina a další produkty vznikaly v rámci šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí a pokud možno bez chemických prostředků. Ale jsou tu i rizika: „Nepoužívání chemických prostředků k ochraně rostlin může přinést i jistá rizika, způsobená převážně větším výskytem škůdců či chorob napadajících plodiny. To platí i o skladování ovoce a jeho ošetření po sklizni, kde může hrozit kontaminace plodin různými bakteriemi či plísněmi. Zákeřnost plísní spočívá například v tom, že nejsou na první pohled vidět a malého strávníka mohou velmi potrápit, protože produkují zdraví škodlivé mykotoxiny.“

 

Nákup – risk i zisk

Nakupovat ovoce je proto sázka do loterie. Jediné, na co můžete sázet, je poctivost zelináře (nebo obchodního řetězce) a váš vlastní úsudek. Při prohlížení zboží se můžete maximálně spolehnout na to, co vidíte (i když začínající plísně viditelné nejsou) – zkontrolujte, zda plod není nahnilý nebo znatelně plesnivý. Pomoci vám může i váš nos. Stačí, když k ovoci přivoníte a prohmatáte jej rukama, jestli je dostatečně vyzrálý a měkký. „Zakoupené dobroty můžete dítěti nabídnout buď samotné nebo mu doma připravit pestrý ovocný salát. Vhodnou kombinací k ovoci jsou také mléčné výrobky. Z nich můžeme vykouzlit mléčno-ovocný koktejl nebo poctivý ovocný jogurt,“ radí nutriční terapeutka.

 

 

Pozor na alergie!

Bohužel některé druhy ovoce mohou způsobovat alergické reakce. „Často se jedná o citrusové plody či jahody. Podle toho, jak moc jsou lidé citliví na danou potravinu, tak silná je i alergická reakce. Někdy se jedná o svědění jazyka, kožní projevy v podobě vyrážky, jindy to mohou být dýchací obtíže. Nejhorším projevem pak bývá takzvaný anafylaktický šok. Pokud víme, že někdo v rodině dítěte má alergii na ovoce, je vhodné o této skutečnosti informovat také pediatra, aby se zjistilo, zda dítě nezdědilo dané omezení. Zařazování ovoce do jídelníčku dětí musí být postupné. Ideální je nabídnout mu jeden druh, pak pár dní počkat a potom pokračovat s dalším ovocem. Tímto si pojistíme, že zjistíme případné projevy alergie včas,“ doporučuje Knížková.

 

Co dělat, když ovoce schází?

Někdy se může stát, že čerstvé ovoce nemáte po ruce. Nevadí! Dětem můžete nabídnout třeba ořechy, které obsahují spoustu blahodárných tuků. Vhodnou náhražkou může být občas i sklenice stoprocentního ovocného džusu. Pokud vašeho sviště honí mlsná, můžete mu dopřát i sušené ovoce.

Náš tip: Máte doma hojnost meruněk nebo jablíček? Vyzkoušejte naše recepty!
 

 

Recept: Domácí sušené meruňky

Připravte si: velmi zralé až přezrálé plody, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 


Recept: Jablkové řezy

Připravte si: 500 g celozrnné mouky, 5 polévkových lžic medu, 1 prášek do pečiva,  Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

Zdroj: Poradenské centrum Výživa dětí, www.vyzivadeti.cz.



Autor: Vanda Novotná | Fotografie: www.isifa.com