Pag patří do Kvarnerského souostroví v severní části Chorvatska. Ačkoli je ostrov poměrně blízko pevnině, je zcela nedotčen civilizací. 

 

Kameny a vítr

Když se blížíte k ostrovu z jeho severovýchodní strany, můžete mít pocit, že jste si spletli cestu. Tato část ostrova strmě spadá do vody a je vystavena bóře. V důsledku toho tady nerostou žádné vysoké stromy a ani s keři to není nijak slavné. Výsledkem je, že ostrov vypadá jako obrovský lysý kámen. Není to naštěstí tak úplně pravda. Na vápencových skalách se daří různým aromatickým bylinám. Navíc z druhé strany je pohled úplně jiný!

 

 

Pro turisty všechno

Ostrov ve vzácném koktejlu nabízí zábavu všem kategoriím turistů. Jsou zde rekreační komplexy s diskotékami a plážemi, ve kterých se život prakticky nezastaví. Ale jsou tu také špatně dostupná zákoutí pro milovníky přírodní romantiky. Vnitrozemí se dá projet na kole. Mezi suchými skalami najednou překvapí políčka a vinice na těch několika málo místech, kde se vytvořila krasová pole s úrodnou půdou. Nikde na ostrově není žádná řeka ani jiný zdroj sladké vody. A pak tu je „hlavní město“ Pag, jehož půdorys byl vytvořen již v 15. století. Bude vám připadat překvapivě moderní.

 

Z čeho žijí místní ovce

Pag je proslulý výrobou sýra, jejíž technologie se prý již tři tisíciletí nezměnila. Ale když navštívíte některou z nemnoha sýráren, budete muset konstatovat, že se rozhodně změnilo náčiní, které se používá. Ale zpátky k těm ovcím. Mohlo by vám připadat, že se živí snad jen kamením a sem tam najdou nějakou uschlou rostlinu. Hledání nějaké té zelené bylinky je vlastně jejich životní náplní. Navíc na ně neustále padá jemný slaný deštíček, který je koncentrovanější než na jiných ostrovech, protože na Pagu jsou také saliny. Pažské ovce dojí tak trochu slané a bylinami aromatizované mléko, což je celé tajemství lahodné chuti pažského sýra, u něhož platí: Čím vyzrálější, tím lepší. 
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: CK Geotour a HTZ