Jitrocel kopinatý zná snad každý. Je to rostlina odolná a trvanlivá, které se daří prakticky v celé Evropě a také v severní a střední Asii. Najdeme ji nejen v nížinách, ale i poměrně vysoko v horách.

Kvete od května do září nenápadnými květenstvími, která se po odkvětu mění v hnědavé šištičky. Jitrocel je obdařen i mnoha léčivými vlastnostmi. Když to všechno sečteme, snadno pochopíme, že býval považován za rostlinu sloužící poutníkům na cestách. Jakmile se dostavil nějaký neduh, stačilo se sehnout a utrhnout pár lístků. Působí proti hmyzímu kousnutí, kašli, žaludečním neduhům. Jednou z jeho léčivých vlastností je také blahodárné působení na odřené nohy a puchýře. Staré báby kořenářky doporučovaly dávat jej do bot, což by dnes asi udělal málokdo.


Rostlina s pěti švy

U nás v Česku se triviální názvy odvozují od vzhledu listů – psí jazyk, beraní jazyk, volský jazyk, myší ocas, myší ouško, nebo od jejich léčivých vlastností. Je to trochu prvoplánové. U Atlantiku jsou na tom s poetickým původem názvu trochu lépe. Říká se mu tam „bylina s pěti švy“. V pověsti má svou roli ďábel, jemuž jakýsi krejčík slíbil duši za všechno pohodlí a statky, které mu měly zpříjemnit život. Když se satan za deset let přišel hlásit o své, krejčík ho uprosil o úlevy a den strpení. Satan souhlasil s podmínkou, že musí krejčí vyrobit takové dílo, na němž nebudou vidět švy. Pomohly víly, které sešily listy trávy tak, že nebylo nic poznat. Vznikla rostlina s pěti švy a krejčík žil šťastně až do smrti.

 


Smažit i vařit

Jitrocelové listy pro kuchyňské použití musejí být mladé. Užijeme si je nejlépe ještě teď zjara a budeme vybírat takové, které rostou uprostřed listové růžice. Jako většina divokých rostlin i jitrocel má poměrně intenzivní chuť, tentokrát s lehkou dochutí hořkosti. V syrovém stavu se tedy hodí jako oživení do salátů, na které musíme třeba použít jinak mdlou zeleninu z velkovýroben. Můžeme jej přihodit do polévek, podobně jako jiné zelené lupení, ať již pěstovanou petržel nebo třeba popenec. Jitrocelové lístky se dají také dobře smažit v těstíčku, podobně jako bezové květy nebo kopřivy.

 

Recept: Rajčatový salát s ušlechtilým plevelem

Připravte si: 4 šťavnatá rajčata, 1 polévkovou lžíci sekaného popence, 1 polévkovou lžíci sekaných jitrocelových listů, hrst žabince, hrst sedmikráskových květů, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


 



Autor: Jana Vlkvoá | Fotografie: www.isifa.com