Ačkoli dnes zemědělství občas vypadá jako průmysl, tak některé plody prostě vyžadují speciální podmínky, aby vyrostly a dozrály. Jablka, rostoucí na stromech, se nedají příliš znásilňovat ve skleníku. V Evropě je několik regionů, kde se jablkům výborně daří, a jedním z nich je Jižní Tyrolsko. Klimaticky těmto ovocným stromům velmi dobře vyhovuje vysoký počet slunečných dnů, kterých zde může být i tři sta a které se střídají s dostatkem srážek.


Krajina zaslíbená již od středověku

V Jižním Tyrolsku se jablka údajně pěstovala již za Karla Velikého, takže tuto tradici si Jihotyrolané počítají na třináct století. V 15. století se s jihotyrolskými jablky již čile obchodovalo po celé Evropě. Vědecký pokrok později dorazil i do ovocných sadů v Jižním Tyrolsku, kde byla v roce 1874 otevřena zemědělská škola, která se mimo jiné věnovala i šlechtění nových odrůd. Tenkrát se ovšem pěstovaly jabloně, jejichž kmeny byly vysoké osm metrů a koruny široké až třicet metrů. Doba bývala pomalá a klidná a takové stromy rodily až za osm až deset let. Dnes je Jižní Tyrolsko zaplněno sady nízkokmenů, na nichž se ovoce může trhat již za dva nebo tři roky.


Rollsroyce mezi jablky

Jako v každém produktu z tohoto regionu i v jablkách se snoubí italská poživačnost a německá preciznost. Jihotyrolská jablka se honosí pečetí kvality g.g.A., což česky znamená „chráněná zemědělská kvalita“, a také známějším DOC, což je „chráněné označení původu“. Známky totiž zaručují, že se jablka pěstují podle tradičních metod a přísných pravidel. Tuto známku může používat jedenáct odrůd jablek. Některé z těchto odrůd byly vyšlechtěny již na konci 19. století, jiné vznikly mezi válkami nebo v nedávné minulosti. Nezřídka se můžete setkat s tím, že se každá jedna odrůda pyšně nazývá rollsroycem mezi jablky. Opravdu jsou vynikající, ale každá odrůda se hodí na něco jiného nebo odpovídá jinému gastronomickému vkusu konzumenta.

 

Recept: Rizoto s bílým vínem, jihotyrolským špekem, jablkem a mladým pórkem

Připravte si:  160 g rýže na rizoto(Carnaroli, Vialone Nano), 60 g cibule n. šalotky, 20 ml olivového oleje, 1/2 l jablečné šťávy, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Suedtirol Marketing Jižní Tyrolsko – království jablek