Pokud zvete někoho na návštěvu, je jasné, že budete předem jasně formulovat svoje pozvání. Jestliže se chcete pochlubit nově narozeným děckem, nemůže od vás nikdo očekávat více než sklenici džusu a sušenky z nedalekého hokynářství. Ale když si chcete pohrát s hezkou večeří nebo s obědem, jehož tématem bude třeba martinská husa, je třeba, aby obě strany věděly, o co půjde.


Timing je základ úspěchu

Francouzi jsou schopni večeřet čtyři hodiny. Není to proto, že by byli tak žraví, ale protože jsou to také velcí mluvkové. Večeře jim slouží k tomu, aby probrali všechny přízemní drby, vytříbili si politické názory, poinformovali se o nejnovějších divadelních představeních nebo modelech vozů. My „nejsme jako oni“ a tak nám stačí na totéž přibližně polovina času. Je tudíž žádoucí, aby hostitelka načasovala podávaní jednotlivých chodů tak, aby mezi nimi byly vhodné rozestupy. Všichni se budou moci dosytnosti vypovídat – a také je zdravější, když se jí pomalu.


Změna stolu neškodí

O aperitivu již byla řeč na jiném místě. Je to dobrý zvyk, který jsme ještě dostatečně v našich domácnostech neocenili. Aperitivem může být pouze sklenička džusu. Skutečnost, že se podává „na stojáka“ hezky oddělí kulisy jednotlivých dějství našeho jídla. Hlavní menu se podává u stolu. Vůbec není na škodu, aby hostitel či hostitelky předem ohlásili, co je navařeno a připraveno, aby strávníci věděli jaký počet chodů je čeká. A kávu je vhodné podávat v lenoškách, třeba v obýváku, hlavně proto, že se nemusí uklízet jídelní stůl, což vypadá jako povel k odchodu.

 

Káva je konec

Když se začne nabízet káva znamená to, že po ní se má návštěva odebrat poměrně neprodleně domů. Káva je výtečná svou vůní i chutí a pro mnohé je neodmyslitelnou tečkou za vícechodovým jídlem. Jsou ale i tací, kteří kávu pít večer nechtějí. Měli by tedy přijmout nějakou náhradu – lhostejno zda funkční či jen symbolickou. Existují spousty čajů, které mají domnělé či skutečné uklidňující účinky a které jako večerní nápoj vítáme. Anebo tu jsou neškodné výluhy jako bledý čaj z verbeny, lípy nebo heřmánku. Nápojem se hostina hezky spláchne a usadí a všichni se mohou začít těšit na další setkání.
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com