Kapary jsou nerozvinutá poupátka kaparovníku. To většina milovníků této lahodné pochutiny ví. Děti, pro něž je chuť při prvním setkání možná příliš silná, se samozřejmě snaží kapary různě preparovat, aby se přesvědčily, že je to opravdu poupátko. Ale možná i dospělí jsou zvědaví, jak onen kaparovník zvaný trnitý vypadá.

 

Původ

Kaparovník je keřík s velmi tuhými a dlouhými kořeny. Roste s oblibou na skaliskách, kde se drží v puklinách. Nejlépe snáší místa s vysokou teplotou a sporadickými srážkami. K tomu je rostlina řádně vybavena právě dlouhým kořenem a tlustými listy, které v obdobích sucha drží vodu. Listy kaparovníku trnitého se skoro podobají sukulentům. Keříky rostou doširoka, takže vzácnou zemní vlhkost si dobře zastíní.

Slovo kapary má podle některých teorií původ na Kypru. Tento středomořský ostrov je kapary velmi bohatý a kyperské hospodyňky se neomezují jen na konzumaci poupátek.


Jíst se dá celá rostlina

Květy má kaparovník přenádherné. Koruna tvořená bílými plátky je ložem pro koketně vystrčené, temně růžové pestíky. Květy jako jediné se ovšem v kulinářských kreacích neuplatní. Poupata se sklízejí průběžně celé léto a pak se třídí podle velikosti. Je jasné, že čím je poupě menší, tím je cennější. U nás jsou většinou k dostání v nálevu, ale ve své domovině se často konzervují jen v hrubé soli. Na ostrově Kypr se nakládají i celé výhonky větviček. Používá se na ně většinou slano-kyselý nálev. Je to pochutina, k jejíž oblibě vede trochu trnitá cesta, protože mladé větévky mají již trny. Milovníci exotických lahůdek však nebudou váhat ani minutu.

Plody kaparovníku jsou veliké jako nezralé švestky a nakládají se obvykle také do slano-kyselého nálevu.

 

 


Kam s nimi

Kapary jsou jako unikátní kulinářská brož. Do jídel se jich musí přidávat jen málo, protože jejich chuť je velmi intenzivní. Na druhou stranu mohou obohatit skoro všechna slaná jídla - pečená, vařená, dušená i studená. Experimentování s nimi není nijak nebezpečné. Doladí jinak obyčejný zelný salát, osvěží okoukanou chuť kuřecích prsíček, můžou se přihodit k fazolím v červené omáčce a ze včerejších brambor udělají na pánvičce divy...

Recept: Mrkvičkový salát pro podzimní dny

Připravte si: 300 g mrkve, lžíce opraných kapar, 4 lžíce balzamikového octa, 10 lžic olivového oleje, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Společnost po večeři obvykle pozveme na kávu do obývacího pokoje, který má být příjemný a útulný. Z pokoje, který rozebírá článek Chyby v obýváku: Rudá extáze, by mnohá návštěva z hrůzou utekla.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com