Ve švýcarském kantonu Wallis se mluví převážně francouzsky a i klima tady připomíná spíše slunečnou Francii. Pěstuje se zde víno, jehož zrání napomáhají slunečné odlesky od hladiny řeky Rhôny, a také se tady daří nejrůznějším ovocným stromům a kaštanovníkům. Zdejší příhodné podmínky pro život a hospodaření správně odhadli už Římané, kteří v místech, kde dnes leží město Martigny, založili město. Mezi paneláky tady můžete stále nalézt pozůstatky fóra a kousek opodál restaurovaný amfiteátr.

 

Fully, vesnice kaštanového háje

Nedaleko Martigny leží vesnice Fully se svým vlastním příběhem. V minulých stoletích se tu pěstovaly kaštany, které se užívaly jako bohatý zdroj škrobu. Když se Evropa vypořádala se svou bídou, upadly hladké hnědé plody v zapomnění a na jejich místo se dostaly obilniny. Obyvatelé Fully si na kaštany vzpomněli v roce 1976, kdy začali s obnovou obecního kaštanového háje. Lesík ale špatně prospíval a místní obyvatelé konstatovali, že kaštany jsou daleko menší, než bývaly ve čtyřicátých a padesátých letech, a tak bylo v roce 1998 obnoveno i starobylé zavodňování. Fully začalo využívat vodu z hor, která byla sváděna pomocí rafinovaného systému kanálů s minimálním spádem, které nesou název bisses. V roce 2000 tento háj, který čítá na tisíc stromů, zafungoval jako hradba a zachránil vesnici před sesuvem půdy.

 

Říjnový kaštanový rej

Již sedmnáct let se tady každý podzim koná kaštanový festival. Na jeden víkend se zaplní vesnice různými jarmarečními atrakcemi, které podle statistik přijede obdivovat více než tři tisíce návštěvníků. Nad tím vším se vznáší jemná vůně pražených kaštanů. Praží se na každém rohu a samozřejmě v profesionálních pražicích bubnech, kterým se říká brisoleur. Jednoduché zařízení vypadá jako zmenšený buben z pračky, pod nímž je ohniště, kde se topí tlustými poleny. Ty správně upečené kaštany jedlíkům pěkně zašpiní ruce. Podávají se v jídle zvaném brisolée, můžete je ale také ochutnat v koláčcích, kompotech, sladkých pastách a slaných polévkách.

 

La brisolée de Fully

Jedná se o gastronomickou kompozici, která musí obsahovat některé základní prvky. Zapíjí se nejlépe burčákem.
 

Recept: La brisolée de Fully

Připravte si: 1 jablko, malý hrozen bílého vína, výběr tvrdých a polotvrdých sýrů, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: swiss image, Jana Vlková