Keř kávovníku pochází z Etiopie, i když mnozí považují za jeho domovinu arabské země – snad proto, že Arabové odhalili její tajemství, naučili se ji připravovat a od nich se rozšířila do Evropy, kde se rychle zabydlela. I kávovník časem expandoval do celého světa, daří se mu v teplých vlhkých oblastech, současnými významnými pěstiteli kávy jsou kromě Etiopie, Brazílie, Vietnam a Indie.

V obchodech se můžeme setkat s dvěma typy kávy – arabicou a robustou. Oba druhy se liší vůní, chutí, velikostí zrnek i množstvím kofeinu v nich. Za tu kvalitnější (a tudíž dražší) je považována arabica, která je v chuti i vůni jemnější a nakyslá.

Lék i jed

Káva má vysoký obsah kofeinu, a proto má černý nápoj povzbuzující účinky. Jejich nástup je poměrně rychlý, protože kofein se z trávícího ústrojí vstřebává do organismu už po patnácti minutách.

Kofein stimuluje centrální nervovou soustavu a působí povzbudivě na srdce, rozšiřuje cévy. Zvyšuje chuť na jídlo, urychluje metabolismus a činnost trávícího traktu, hlavně má blahodárný vliv na činnost tlustého střeva při zácpě.
 

Zahrajte si s Kafe.cz 

Tchibo na Kafe.cz: Velká jarní soutěž o pohádkové výhry

 

 

 Tolik druhů kávy:

Velmi příjemnou stránkou kávy jsou euforické účinky. Že vytváří pocity pohody a dobré nálady potvrzuje fakt, že se stala při setkávání lidí nezbytnou společenskou rekvizitou. Kromě toho zlepšuje, byť krátkodobě, myšlení. Při bolestech hlavy urychluje působení analgetik.

Také bychom měli pamatovat na to, že u pití kávy – stejně jako i jiných věcí patří všeho s mírou. Častá konzumace většího množství kávy vede k nespavosti, bolestem hlavy, zvýšení krevního tlaku, který zatěžuje srdce.

Také druhou stranu dehydratuje, a proto bychom s kávou vždy měli servírovat i s

Turecká káva

V Čechách nejoblíbenější se sedlinou na dně, jež se připravuje spařením čerstvě upražené kávy vroucí vodou. Dříve se připravovala jen v džezvě (měděné pozinkované konvičce s dlouhým držadlem), kde se opakovaně (třikrát) nechala voda s kávou a cukrem vzkypět, což je způsob charakteristický pro Orient. Popíjela se v malinkých nahřátých šálcích. Turecká káva dnes se podává ve tlustostěnných sklenicích, hrnkách i šálcích, slazená nebo zcela bez cukru.

Irská káva

Je specifická, podává se ve sklence, do níž se jako první nalije velký panák whisky s cukrem (ideálně třtinovým) a až poté dolévá horkou silnou kávou. Lze dozdobit šlehanou smetanou.

Vídeňská káva

Nejčastěji silná překapávaná káva ozdobená pořádnou dávkou šlehačky, nebo rozšlehanými žloutky, mletým cukrem a mlékem.

Překapávaná káva

Filtrovaná mletá káva v kávovaru.

Espreso

Nejznámější způsob úpravy kávy pochází z Itálie a jde o kávu připravovanou „pod tlakem“. Připravuje se v přístroji, který by měl být schopný vyvinout minimálně tlak 15ti barů.

Cappuccino

Káva pro dámy se skládá z 1/3 espresa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny.

Moccacino

Vznikne smícháním čokoládového sirupu s espresem v poměru 2:1 s dávkou napěněného mléka anebo šlehačky.

Latté

Latté je nápoj podávaný ve vysokých sklenicích o objemu 260–280 ml. Skládá se z espressa a jemně našlehané mléčné mikropěny

Macchiato

Espreso s malým množstvím napěněného teplého mléka, kdy voda zabírá maximálně 1/3 malého šálku, zbytek tvoří mléko.

Mocca

Silná, malá káva, připravená ve speciálně upravené kovové konvici, jež je vnitřně dělena na dvě části. Voda se ohřívá ve spodním díle, je poháněna tlakem z vzniklé páry a ta stoupá nahoru do horní části konvice skrz filtr. Mocca se popíjí po velmi malých doušcích.

Bez kofeinu

Káva, z níž s kofein vyluhuje ještě z neupražených zrnek. Může mít podobu kávy instantní i zrnkové mleté.

Instantní

Rozpustná káva z černého kávového prášku, která je vlastně čistým kávovým extraktem. Vzniká tak, že se vytvoří koncentrát asi 9x silnější než běžná káva. Ten se v sušičkách rozptyluje na jemné kapénky a horkým vzduchem z něj odstraňuje voda.

Ledová káva

Studený nápoj z instantní kávy, cukru, smetany, neslazené minerálky a ledu. Zdobí se šlehačkou, skořicí nebo čokoládou a pije se z vysokých sklenic brčkem.



Autor: redakce | Fotografie: www.isifa.com