Odkud přichází káva?

Kávovník pochází z Etiopie, přestože je (a mylně) často za jeho domovinu považována Arábie nebo Brazílie. Je to keř nebo i strom se semeny podobnými tvarově třešním, v nichž jsou uložena vždy dvě zrna. Kávovník se v současnosti pěstuje velkoplošně na plantážích v Etiopii (typ arabica), Brazílii, Vietnamu a Indii (typ robusta).

Spolu s ropou náleží k nejvíce žádanému zboží na současném trhu. Káva je (převážně) horký nápoj z plodů kávovníku, jimiž jsou kávová zrnka. Má velmi příjemnou vůni, chuť i barvu.

K mání je v obchodech jako směs dvou typů kávy – arabica a robusta. Ty se liší vůní, chutí, velikostí zrnek i množstvím kofeinu v nich. Za tu kvalitnější (a tudíž dražší) je považována arabica, která je v chuti i vůni jemnější a nakyslá.

Káva na mnoho způsobů:

  • Turecká káva – klasická, se sedlinou na dně, jež se připravuje spařením čerstvě upražené kávy vroucí vodou. Dříve se připravovala jen v džezvě (měděné pozinkované konvičce s dlouhým držadlem), kde se opakovaně (třikrát) nechala voda s kávou a cukrem vzkypět, což je způsob charakteristický pro Orient. Ta se popíjela v malinkých nahřátých šálcích. Turecká káva dnes se podává ve tlustostěnných sklenicích, hrnkách i šálcích, slazená nebo zcela bez cukru.


 Plody kávovníku mají tvar podobný našim třešním, v nich najdeme vždy dvě zrna uložená proti sobě.

  • Irská káva – je specifická, podávaná ve sklence, do níž se jako první nalije velký panák whisky s cukrem (ideálně třtinovým) a až poté dolévá horkou silnou kávou. Lze dozdobit šlehanou smetanou. 
  • Vídeňská káva – klasický „turek“ se sedlinou a šlehačkou na povrchu nápoje. Pije se slazená. 
  • Překapávaná káva – v kávovaru filtrovaná mletá káva. Popíjí se s cukrem a smetanou.
  • Espreso – velmi jemně mletá káva, v malém šálku, připravovaná ve speciálním kávovaru. V něm protéká horká voda (90 °C) pod tlakem 15 barů, po dobu cca 30 vteřin.


Pravá turecká káva se připravovala v džezvě a pila z malých zahřátých šálků.

  • Italská – všechny specifické druhy kávových nápojů, jako je cappuccino, moccacino, latté a macchiato. Cappuccino se skládá z 1/3 espresa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Moccacino naopak vznikne smícháním čokoládového sirupu s espresem v poměru 2:1 s dávkou napěněného mléka anebo šlehačky. Latté je vlastně cappuccino s mléčnou pěnou. Macchiato je pro změnu espreso s malým množstvím napěněného teplého mléka, kdy voda zabírá maximálně 1/3 malého šálku, zbytek tvoří mléko.
  • Mocca – silná, malá (také původem italská) káva, připravená ve speciálně upravené kovové konvici, jež je vnitřně dělena na dvě části. Voda se ohřívá ve spodním díle, je poháněna tlakem z vzniklé páry a ta stoupá nahoru do horní části konvice skrz filtr. Mocca se popíjí po velmi malých doušcích.


Vídeňská káva je klasický turek doplněný šlehačkou.

  • Bez kofeinu – káva, z níž s kofein vyluhuje ještě z neupražených zrnek. Může mít podobu kávy instantní i zrnkové mleté. 
  • Instantní – rozpustná káva z černého kávového prášku, která je vlastně čistým kávovým extraktem. Vzniká tak, že se vytvoří koncentrát asi 9x silnější než běžná káva. Ten se v sušičkách rozptyluje na jemné kapénky a horkým vzduchem z něj odstraňuje voda. Podává se s cukrem a smetanou.
  • Ledová káva – studený nápoj z instantní kávy, cukru, smetany, neslazené minerálky a ledu. Zdobí se šlehačkou, skořicí nebo čokoládou a pije se z vysokých sklenic brčkem. 


Mocca káva se připravuje ve speciální kovové konvici, rozdělenou uvnitř na dvě části.

Plusy kávy

Kladem kávy pro člověka je obsah kofeinu, který je berličkou na zvládnutí únavy a při potřebě soustředění se (např. při studiu). Značně zvýší i počáteční výkonnost a přesnost, navíc podpoří pocit pohody a v neposlední řadě je účinná i při kocovině.


Bez šálku voňavé kávy si mnozí neumí představit den.

Může káva škodit?

Ovšem negativ je oproti plusům kávy více. Abychom dosáhli stejné účinnosti, je nutno časem dávky kávy stále zvyšovat. Pocit pohody se proměňuje v nervozitu a močopudný účinek nutí k častým návštěvám toalety.

Při dlouhodobém a pravidelném popíjení kávy vzniká kvůli soustavnému ovlivňování celého nervového systému nespavost, bolesti hlavy, problémy s trávením, vysokým krevním tlakem, a tím nadměrné zatěžování srdce.

Text: Pavla Jelínková
Foto: flickr.com



Autor: Pavla Jelínková | Fotografie: flickr.com