Na jaře nemá naše tělo zelených lístků nikdy dost. Vrháme se na první pažitku, petrželku, řeřichu… a můžeme si přidat i kerblík. Všechny tyto bylinky mají úžasné čisticí účinky na naše tělo, vynikající ostrou chuť a také překrásnou svěží barvu. Nešetřete jimi, udělají vám dobře.


Trhovci jím ohlašují jaro

Když se v Holandsku, Francii či Belgii objeví na trhu kerblík, všichni vědí, že jaro je nezadržitelně za dveřmi. Francouzi navíc vědí, že když se řekne fines herbes, tedy doslova jemné bylinky, myslí se kerblík, šalotka nebo pažitka, estragon a petržel. Na druhou stranu jakmile se kerblík přestane objevovat, znamená to, že jaro skončilo. Musí se konzumovat pouze velmi mladý, protože jakmile se rostliny vytáhnou do květu, začne být tuhý a nedobrý.


Cesta z Ruska do Francie

Za pravlast kerblíku se považuje Rusko, oblast Kavkazu a vůbec jihovýchodní Evropa. Na sever Evropy si ho snad s sebou přivezli římští vojáci. Nejspíš proto, že jeho pěstování je snadné - rychle vyroste. Kerblík má několik druhů, ale v kuchyni se používá především druh třebule, kterému se také někdy méně poeticky říká setý. Má rád stinnější stanoviště a hezky výživnou půdu. Divoce rostoucí druhy vyhledávají okolí potoků a okraje vyhnojených polí. Zahrádkářům a zelinářům vyroste za šest až osm týdnů.


Okoličnatá rodina

Kerblík patří do jedné rodiny s petrželí a dalšími miříkovitými, což jsou všechny byliny, jejichž květenstvím jsou složené okolíky. Na rozdíl od svých příbuzných je kerblík jednoletý. Chuťově se jim však podobá – můžete v něm procítit vůně anýzu, kmínu, petržele, ale je trochu ostřejší, takže vysledujete i pepřové tóny.


Miluje jednoduché kombinace

S kerblíkem se může v kuchyni zacházet velmi rozmařile. Nasekaný jej můžete sypat do nejrůznějších mléčných výrobků – tvarohové pomazánky na chleba, jogurtové dipy. Dodá šmrnc dušené zelenině, šťouchaným bramborům, fazolovým salátům. Jak již bylo řečeno, jeho přirozená sezona je dost krátká, takže se nám nestačí rozhodně přejíst. Pokud dáváte sekaný kerblík na teplá jídla – do polévek nebo na pečeně, přidávejte jej až na poslední chvíli. Teplem se jeho dobré vlastnosti ničí.

 

Recept: Belgická kerblíková polévka

Připravte si: 200 g kerblíku, 1 hlávkový salát, 600 g brambor, 2 polévkové lžíce másla, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com