Klíčky sóji nebo pšenice jsou často považovány za libůstku vegetariánů, ale většinou to tak není. Klíčit může cokoli a většina mladinkých třídenních klíčků je vynikající a mnohé z nich jsou ještě navíc velmi dekorativní. Řeč je třeba o krásně růžových nitkách červené řepy nebo o dekorativních vláscích česneku, které jsou zakončeny drobnými černými čepičkami.


Dvojitá výživná hodnota

Mladé klíčky různých semínek, které jsou u nás k dostání zatím ojediněle, bychom neměli nechat ležet bez povšimnutí. Zvláště nyní na konci zimy, kdy je nedostatek čerstvé a aromatické zeleniny, můžeme klíčky ocenit z kulinářského i dietologického hlediska. Nezaměňujme klíčky a výhonky. Ty prvně jmenované jsou mladé a bledé, pěstují se většinou bez přístupu světla ne déle než tři dny a pak se sklízejí. Výhonky jsou vystaveny světlu, a tak se v nich tvoří chlorofyl, a jsou tudíž zelené. Ještě o nich bude řeč později, až začne skutečné astronomické jaro.


Co se děje při klíčení

V principu jsou semena zásobárnou látek, které se ve chvíli klíčení probudí, aby mohla vzniknout nová rostlinka. Jsou to většinou látky, které tvoří velké molekuly, a enzymy, které je mohou ve chvíli „probuzení“ rozštěpit, ale také inhibitory těchto enzymů. Když se na semínka dostane voda, jsou inhibitory vyplaveny a zásobní látky se vlivem uvolněných enzymů začnou štěpit na jednodušší látky. Škroby dostanou stravitelnější podobu, proteiny se rozloží na aminokyseliny, které se daleko snadněji tráví, tuky se rozkládají na mastné kyseliny. Zcela bombastickým způsobem často stoupá objem vitaminů a podobně je to se stopovými prvky, které se osvobozují ze složitých chemických vazeb.


Vyzkoušejte cokoli

Klíčit mohou semena skoro všech velikostí. Již ve středověku se dával klíčit hrách, který se pak většinou ještě tepelně upravoval na sladko či na slano. Jídlo se jmenovalo trefně pučálka. Největším semínkem, jehož klíčky můžete konzumovat, je asi cizrna. U nás dosud nepoznaným klenotem v tomto kuchyňském oboru jsou slunečnicová semena. K dostání jsou klíčky řepy nebo ředkvičky a dalších brukvovitých rostlin.

V některých zemích si mohou milovníci klíčků koupit speciální kuchyňské „pařníčky“. Některé mají několik pater a vypadají podobně jako sušička ovoce, nebo jsou to hranaté krabice s několika paralelními truhlíky. Domácí kutilové mohou vyzkoušet klíčení v polyetylenových lahvích. Klíčky ozvláštní nejrůznější pokrmy. Ty velké se většinou hodí jako součást výživné složky jídla, ty menší mají většinou jen funkci dekorativní.

 

Recept: Suši z naklíčené slunečnice

Připravte si: 1 šálek slunečnicových semínek, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 2 snítky petrželky, 1 polévková lžíce sojové omáčky, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com