Kmín prý dříve rostl na každé prosluněné mezi. Z české krajiny nejspíš vymizel s kolektivizací zemědělství, při níž vzala za své nejedna prosluněná mez. Kmín kořenný je vytrvalá bylina z čeledi miříkovitých. Je tedy příbuzný například s anýzem, koprem, ale také libečkem nebo mrkví. Má raději teplejší stanoviště, protože původně pochází nejspíš z okolí Středozemního moře. Pokud byste jej chtěli pěstovat u nás, vyberte mu chráněné místo. Zahradníci jej doporučují na zimu zakrývat chvojím.


Co všechno umí

Tradičně se kmínu připisuje schopnost působit proti nadýmání. Ve skutečnosti podporuje peristaltiku a uvolňuje větry, podobně jako fenykl. Velmi zvláštní soubor účinků mu připisuje Mattioli ve svém herbáři. Ve směsi s octem zastavuje krvácení z nosu. Časté používání prý způsobuje bledost. Této vlastnosti pak podle autora slavného herbáře zneužívali klerikové, kteří chtěli ukázat světu, jak znamenitě se postí. A konečně v zevním použití je kmín doporučován pro zahlazení stop po domácím násilí. „…aneb ztloukl-li muž ženu a s ní v procesí chodil, jakž se to často u některých trefuje, takže by po takovém zbití a ztlučení krev se ssedla.“ Na podlitiny se aplikuje mletý kmín rozpuštěný ve vosku.


Kmínový alkohol

Kmínka je součástí českého kořaličkového portfolia, ale podobné nápoje znají i na sever od nás. Aquavit se pije v Dánsku nebo Švédsku, má bezpočet variant a většinou v něm najdete také anýz a kopr. Brennivín je zase islandskou specialitou. Neutrální bramborový alkohol je na ostrově ochucován kmínem nebo andělikou. Kmín je typickým germánským kořením.


Na pečínku a do zelí 

Vzhledem k vysokému obsahu silic, které usnadňují trávení, se kmín výborně hodí na všechna pečená podzimní masa. Nedovedeme si bez něj představit martinskou husu nebo alespoň kachnu a stejně tak neodmyslitelně patří na vepřovou pečeni na kosti. Blahodárné účinky má i v kombinaci s nadýmavým zelím. V české kuchyni je nedílnou součástí chleba. Lahodně upravení pstruzi po mlynářsku – jemná kombinace másla s kmínem – se vyskytují na jídelních lístcích prakticky v celé vnitrozemské Evropě. A to nesmíme zapomínat na hrstičky koření, které ve většině domácností provázejí vaření brambor.

 

Recept: Podzimní slaný koláč

Připravte si: ½ listového balíčku těsta, 1 velký plísňový sýr nebo dva malé, 3 vajíčka, 1 polévková lžíce kmínu , Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

Tajemství martinské husy jsme rozluštili, ale napadlo vás, co se skrývá za kuchyňskými dvířky



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com