Hřebíček

Hřebíček v naší kuchyni zdomácněl již před staletími. Díky pikantní chuti a velmi příjemné vůni je v některých nápojích a pokrmech téměř nepostradatelný. Hřebíčkovec vonný je až dvacetimetrový stálezelený strom, který má nachově červené květenství. Malinové květy jsou trhány v období poupat, teprve když začínají růžovět. Své jméno si získal tím, že jeho poupata se opravdu podobají malým hřebíkům.

Léčivé účinky hřebíčku

Hřebíček má dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky. Silice otupuje citlivost zubního nervu. Nejčastěji se v léčitelství používá v podobě éterického oleje či tinktury. Hřebíček také zabraňuje vzniku paradentózy, zubního kazu a podporuje tvorbu bílých krvinek.

Tinktura z hřebíčku

Patnáct gramů hřebíčku zalijeme 600 ml šedesátiprocentního lihu, necháme čtrnáct dní louhovat, nesmíme zapomenout dvakrát denně silně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Skladujeme na tmavém místě. Tinkturu používáme na záněty dutiny ústní nebo k pravidelné preventivní masáži dásní. Můžeme s ní i dezinfikovat různá poranění a kožní problémy.

Hřebíček utiší bolesti zubů a dásní

Bolesti zubů utišíme přiložením doměkka uvařeného hřebíčku na bolavé místo. Můžeme na něj kápnout i neředěný éterický olej. Odvar z hřebíčku lze použít na výplachy hrdla při angíně.

Hřebíček v kuchyni

Hřebíček používáme také při přípravě cukroví a teplých nápojů. V anglické kuchyni je toto koření tradiční při přípravě jablkového koláče.

 

Skořice

Mezi velmi oblíbené vůně patří skořice. Skořicovník cejlonský pochází z Číny, kde byl vypěstován již před pěti tisíci lety. Je to stálezelený strom, který může dosahovat až výšky patnácti metrů. Má krásně lesklé listy a nažloutlé květy, které tvoří hrozny. Sbírá se kůra sedmiletých větví.

Léčivé účinky skořice

Toto koření má silné antivirové a antibakteriální účinky. Skořicová silice je vhodná při respiračních onemocněních, kašli, nechutenství a bolestivé menstruaci. V alternativní medicíně se jí rovněž připisují afrodiziakální účinky. Zevně ji můžeme použít k masážím bolavých svalů a kloubů - dokáže nemocná místa prohřívat.

Skořicový čajík zatočí s bacily

Potřebujeme: 1 čajovou lžičku nalámané skořice, 2 dl vroucí vody
Postup: Skořici přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a můžeme popíjet. Nápoj chutná lépe teplý.

Skořice v kuchyni

Skořice se používá zejména v kuchyni. Koření se jí především sladké pokrmy, v asijské kuchyni se přidává též do směsí ke kořenění masa. Výborně dochutí svařené víno či likéry.
 

 



Autor: Simona Procházková DiS., | Fotografie: Simona Procházková DiS.,