Lístky podobné petrželi mají své příznivce i odpůrce. Chuť koriandru je opravdu komplikovaná a historie ukazuje, že dřív to nebylo o mnoho lepší. Koriandr musel strpět kdejaké kulinářské a lingvistické ústrky.

Botanici dávají koriandr do stejné rodiny s kmínem, koprem, anýzem, fenyklem a dalšími líbeznými okoličnatými rostlinami. Ten, kdo jej vidí poprvé, si jeho mladé listy snadno splete s petrželí. Plody má koriandr poněkud originálnější. Jsou to malé kuličky. I ony jsou velmi vděčným kořením a používají se celé nebo jako mletý prášek. Narozdíl od listů se mletý koriandr dává i do sladkých jídel.


Páchne jako štěnice

Koriandr je rozšířen v mnoha kuchyních světa. Používá jej latinská Amerika, Asie i celé Středozemí. Občas se mu říká čínská nebo arabská petržel. V Alžíru je jednou z nejběžnějších kuchyňských bylin, a tak je často označován generickým názvem. Arabsky se bylina řekne „hašíš“ a tak se při případné návštěvě magrebské části Afriky nepolekejte. Řekové k němu byli daleko nemilosrdnější. Tvrdili o něm, že páchne jako štěnice. Z řeckého slova koris (štěnice) se dát totiž také odvozovat název koriandr. Mírumilovnější výklad tvrdí, že to byl účinný prostředek proti tomuto obtížnému hmyzu. Římané si nejspíš mysleli totéž, ale v kuchyni jej používali docela rádi.

 


Jak na něj

Kuchaři a kuchařinky, kteří jsou nadáni i zahradnickým talentem, si dokáží koriandr vypěstovat. Je to jednoletá bylina, která vykvétá bílými květy na dřevnatých lodyhách. V takovém stavu je na sběr lístků do kuchyně již pozdě. Ke konzumaci se hodí jenom mladé výhonky, podobně jako u kopru. Díky tomu se také může vysévat několikrát za sezonu, čímž je zajištěn trvalý přísun, pokud ovšem nekoupíte koriandr rovnou u zelináře. Lístky jsou poměrně choulostivé na skladování. V lednici vydrží jen několik dnů, nejlépe zabalené do vlhké utěrky a uložené do sáčku. Jeho chuť ozvláštní všechna jídla, do nichž běžně používáme petržel (nikoli kudrnku). Dobře ladí s jídly, v nichž jsou čili papričky, ale je dobrým společníkem i přísadám v kuskusovém taboulé a rybím tatarákům propůjčí zcela novou kvalitu.

 

Recept: Bramborový salát s čerstvým koriandrem podle římských legionářů v Africe

Připravte si: 1 kg salátových brambor, 1 kávová lžička mletého cuminu, 1 citron, 1 stroužek česneku, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com