Autostadt je zábavní park, který vznikl z továrny na automobily. Takové tvrzení je zkratkou s velkou nadsázkou, ale ve skutečnosti to není o moc jinak. Park vznikl ve skutečnosti spíš vedle ní a pro ni.

Město Wolfsburg bylo postaveno kolem továrny na známá německá auta v dobách, kdy se Evropě zdaleka nedařilo tak dobře jako dnes – na začátku druhé světové války. Po několika desetiletích poválečné prosperity nadešel čas na něco nového. Roku 2000 byl otevřen Autostadt, velkolepý ráj pro milovníky automobilů, kteří sem chodí nejen nakupovat nové nablýskané vozy, ale i obhlížet exponáty v muzeu anebo hodovat v restauraci Aqua.


Moderní dokonalost a dokonalá modernost

Restaurant Aqua se nachází v přízemí hotelu Ritz Carlton, který je součástí parku Autostadt. Výhled z oken restaurace míří na původní automobilku. Panoramatu dominují tři veliké komíny, velká cihlová zeď a vodní kanál. Je to velmi neobvyklý pohled, ale vzhledem k tomu, že tato stavba pochází z konce čtyřicátých let minulého století, stává se pomalu zajímavou stavební památkou.

Na vybavení interiéru se podíleli přední designéři. Prostor je poměrně otevřený a nečleněný. Stoly umístěné v zadní části restaurace vzdálené od oken jsou odkázány na umělé osvětlení po celou dobu večeře.

 


Nádobí a obsluha

Nádobí je většinou bílé, elegantně designové, vybrané v souladu s celkovým pojetím interiéru a totéž se týká i příborů a dalších doplňků, kterých při degustačním menu rozhodně není málo. Nic ovšem není zbytečné a nic na stole nepřekáží. Mezi sklenicemi z jemného skla zaujmou černé číše, které jsou založeny na první nápoj. Ubrousky se vyměňují, kdykoli host vstane od stolu, aby si odskočil.

Práce obsluhy je naprosto bezchybná, jak se na podobný podnik sluší a patří, ale vzhledem k tomu, že prostor není nijak rozčleněn, hosté o pohybu číšníků a servírek většinu času vědí, i když to není v daný okamžik zrovna nutné.

S některými víny přicházejí dva sommelieři. Podnik má samozřejmě vlastní exkluzivní dodavatele a některé láhve vína jsou vícelitrové, takže je třeba držet je oběma rukama.


Šéfkuchař a jeho kuchyně

V restauraci vaří Sven Erverfeld se svým týmem, který má včetně obsluhy devatenáct členů. Jeho kreace využívají kosmopolitní kulinářské zkušenosti, ale přitom nezapomíná na kořeny tradiční německé kuchyně. Podává se chřest v době vrcholící chřestové sezony a podobně. Všechny chody jsou prezentovány s velkolepou péčí pro detail i uměleckým pojetím. Vybrané degustační menu je zakončeno výběrem sýrů nebo pralinek, obojí je nabízeno ze servírovacího vozíku.

Sven Erverfeld vydal kuchařskou knihu, jejíž cena je 110 eur. V současné době je k dispozici jenom její anglická verze, protože německá je vyprodaná. Koupit se dá jen v restauraci nebo přes internet.
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Restaurant Aqua a Alena Drábová