Mandle je příbuzná se švestkami, broskvemi a dalšími peckovinami, u nichž však pecky většinou ignorujeme, protože nás zaujme dužnina plodu. Divoká mandloň není příliš elegantní stromek, tento hendikep ovšem vynahradí brzkým kvetením. Za pár týdnů se obalí růžovými květy sady třeba v Kalifornii nebo ve Španělsku, nekvetou-li již nyní. Tam, kde jsou mandle doma, se často sklízejí ještě nedozrálé plody s měkkými jadérky. Říká se jim panenské nebo mléčné a chutnají výborně. Na ně si budeme muset počkat alespoň do května.


Kde se vzaly?

Je to hodně dávno, co se mandle dostaly do Evropy. Jejich cesta vedla z přední Asie přes Egypt do Řecka. Nikoho asi nepřekvapí, že importované plody byly napřed vyhrazeny pouze faraónům. Kuchaři jim chutnými jadérky vylepšovali pečivo. V Antice se mandle považovaly za symbol hojnosti a plodnosti. Báchorky praví, že při svatebních ceremoniích se hrstmi neloupaných mandlí zasypávali novomanželé. Dodnes jsou dozvuky tohoto zvyku patrné třeba v Itálii, kde jsou mandle v cukru součástí svatebního hodokvasu.


Hořké a sladké

Mandle existují v odrůdě hořké a sladké. Ty první jsou jedovaté a ty druhé moc dobré. Amygdalin, který po mandlích dostal své jméno, je poměrně silný jed. Dávka, která může způsobit vážnou otravu, začíná na deseti mandličkách. Laik plody těžko rozezná, ale naštěstí se k hořkým mandlím může dostat jen velmi těžko. Normální člověk by se navíc asi neotrávil, protože hořké mandle nejsou dobré.


Pecičky nejen pro bohaté

Mandle se definitivně usadily v evropských kuchyních v 15. až 16. století a není divu, že obsadily sladkou i slanou kuchyni. Z hlediska výživy mají spousty kladných vlastností – jsou energeticky bohaté, mají dost vlákniny, snižují „zlý cholesterol“  a chutnají výtečně. Čas perníčků a marcipánů již dávno minul, a než nastane čas letních koláčů, můžeme vyzkoušet mandle v některém slaném receptu. Hodí se klidně pod pečené kuře s trochou tuniského, marockého nebo indického koření, opražené plátky vylepší slané nákypy, nádivky nebo jen obyčejnou rýži.

 

Recept: Odlehčený brokolicový krém s mandličkami

Připravte si: 1 kg brokolice, 50 g mandlí, kousek suché housky, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com