Nápoj maté se připravuje z listů cesmíny paraguayské. Cesmína je asi desetimetrový strom, planě rostoucí v celé Jižní Americe. Má eliptické listy dlouhé kolem deseti centimetrů. Jsou zubaté, mají kožovitý vzhled a jsou stále zelené. Kvete bílými květy a plodem je pětimilimetrová jasně červená peckovice s pěti až osmi pecičkami.

 

Historie čaje maté

Maté je prastarou jihoamerickou čarodějnou bylinou, která nemůže chybět při většině indiánských obřadů. Staré legendy mu přiřkly božský původ. Vykuřováním maté byli vymýtáni zlí duchové, vykrápěním odvarem z této léčivky byla zase zajišťována ochrana obydlí proti přírodním pohromám, tedy proti ohni, bleskům, zemětřesení a povodni. Do Evropy jej dovezli v šestnáctém století jezuité, netrvalo dlouho a kouzlu blahodárných účinků propadla celá Evropa.


Co obsahuje maté?

Hlavní účinnou látkou je matein, alkaloid, který je chemicky velmi blízký kofeinu. Působí sice také povzbudivě, není však návykový. Proto lidé, kteří nesnáší kofein, mohou maté zařadit do svého pitnému režimu. Mezi další cenné látky patří třísloviny, theofylin, vitaminy A, B1, B komplex, C, E, karoten, cholin, inositol, biotin, riboflavin, vápník, železo, draslík, síra, chlorofyl a další.


Léčivé účinky maté

Maté působí silně stimulačně a léčebně ho lze využít všude tam, kde je potřeba posílit a povzbudit činnost organismu. Vědecké výzkumy také prokázaly, že popíjení maté zvyšuje imunitu, detoxikuje organismus, zpomaluje stárnutí, snižuje příznaky alergií, reguluje trávení a snižuje tělesnou teplotu. Mezi jeho další vyhledávanou vlastnost je zahánění hladu, proto se doporučuje při redukčních dietách.

Energetická vzpruha

Tento nápoj působí jako výborné tonikum a adaptogen, pomáhá při pocitech vyčerpanosti a při rekonvalescenci po těžkých chorobách. Pacientům podáváme 2 šálky denně, jeden během dopoledne a druhý krátce po obědě. Odpolední a večerní pití maté se nedoporučuje, protože silně nabuzuje organismus a pacient by patrně celou noc nezamhouřil oka.

Hit štíhlých siluet

Velkým hitem dneška je jeho hubnoucí efekt, který se s oblibou využívá při redukčních dietách. Původně jej však obyvatelé v Jižní Americe pili, aby potlačili hlad z hmotné nouze.

Tinktura z maté nabudí organismus a zažene hlad

Jednu lžíci drogy zalijeme 2 dl 60% čistého lihu a necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Každý den protřepáváme. Po uplynutí této doby dobře přefiltrujeme, nalijeme do sklenice a uložíme na temném místě. Tinkturu užíváme 3x denně 10 kapek po dobu 3 týdnů.

Tradiční rituál při pití maté

Zastánci tradiční konzumace pijí maté pouze z nádoby zvané kalabasa vyrobené z tykve a se zvláštní trubičkou s názvem bombilla. Ta má na jednom konci sítko a je určena k srkání horkého čaje.

Tradiční příprava čaje maté je následující: 3 až 4 lžičky (můžete být i méně) drogy se nasypou na dno kalabasy. Bombilla se vloží do čaje, ale nápoj se nemíchá, mohl by totiž ucpat malé dírky na konci sítka. Pak se přilije horká, ale nikdy ne vařící voda až po okraj kalabasy. Teplota vařící vody by totiž zničila cenné živiny a zároveň by změnila chuť na mnohem více hořkou. Nápoj se vychutnává, proto se srká po malých douškách.

Evropský způsob přípravy tohoto čaje

Jednu čajovou lžičku maté zalijeme 2 dl vroucí vody a necháme 4 minuty louhovat, poté scedíme. Čím déle se nechá nápoj louhovat, tím je účinnější, ale také více hořký. Hotový čaj můžeme ochutit citronem, osladit medem či agáve nebo javorovým sirupem.

 

Pro koho není maté vhodné?

Čaj maté není určen pro děti a těhotné a kojící ženy. Vědecké výzkumy také potvrdily, že nadměrné dávky kofeinu zvyšují diuretické působení a tím odvádějí velké množství vápníku z těla. Proto bych ho doporučila pro krátkodobé povzbuzující kúry (maximálně 3-4 týdny) a sváteční příležitosti.

 


 



Autor: Simona Procházková DiS | Fotografie: www.isifa.com