Klášter Cimiez, který se nachází na malebném vrcholku nad městem Nice, byl založen benediktýny již v 9. století. Tenkrát sem nedosahovalo město a mniši si jej nejspíš vybrali, protože je odsud překrásný výhled na zátoku Andělů. Benediktýni byly později vystřídáni františkány, kterým se tady také dobře dařilo. Historie se honosí tím, že jeden z neslavnějších františkánů, Fray Marcos de Nizza, dal jméno i zámořskému městu San Francisco. Celý klášterní komplex byl vyhlášen kulturní památkou a to včetně zahrad, které jej obklopují. Dnes se zde pěstují už jen květiny a záhonky mají dekorativní účel. Ale nejspíš právě tady někde se zrodil salát mezclun.

 

Opravdu pestrá směska

Název salátu, tedy mezclun, pochází z latinského slova mesculare, respektive provensálského nářečního mescla. Znamená to mísit, míchat či spíš v případě zmíněného salátu kombinovat dohromady. Kdy začali františkáni z Cimiez nad Nice pěstovat přísady do mezclunu, se přesně neví. Jako spousta potravin, které vznikly v raném novověku, i mezclun byl ve skutečnosti jen z nouze ctnost, hledání dalších zdrojů obživy pro lid. Mniši zkrátka smíchali semínka, která jim nejspíš někde zbyla, a vyseli je na záhonek, aby výpěstky mohli darovat svým dobrodincům, ale i chudým a potřebným. Obdarovaní si je odnášeli domů v malých rákosových košíčcích, kterým se říkalo ‚espourtoula‘.

 

Z čeho se vlastně skládá

Technika pěstování mezclunu byla velmi efektivní. Semena různých rostlin se vysela na jeden záhonek a jak postupně rašila, tak se jejich listy sklízely. Rostlinky postupně dorůstaly. Salát se tak dal sklízet celou vegetační sezónu. Používaly se opravdu všechny myslitelné druhy listové zeleniny: polníček, mladý špenát, kadeřavé i ‚čekankovité‘ saláty s červenými listy, ušlechtilý šťovík, rukola a pampeliška. I takový běžný hlávkový salát se na jihu Francie pěstuje v mnohem více odrůdách.

 


 

Recept: Salát mezclun

Připravte si: musí obsahovat minimálně pět druhů různých listnatých zelenin Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

O tématu diskutujte na našem diskusním fóru Bio potraviny.
 

Text: Jana Vlková
Foto: www.isifa.com, ATOUT FRANCE Jean Francois Tripelon-Jarry



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com, ATOUT FRANCE Jean Francois Tripelon-Jarry