Restaurace Zur Alten Post, tedy česky U Staré pošty, kdysi bývala obyčejnou hospodou, jakou má v německy mluvících zemích každá vesnice nebo maloměsto. Včetně toho jména. Tu, kterou vede Hans Steinheuer, hledejte v ulici Landskronerstrasse ve městečku Bad Neuenahr poblíž Kolína nad Rýnem. Jeho maminka tady vařívala rýnskou polévku z bílých fazolí, podávala krvavá jelita nebo připravovala pečeně z divočiny s jablkovým pyré. To bylo po válce. Jídlo bylo vynikající a rustikální. Tehdy nebyl čas na vysokou gastronomii, protože v padesátých letech měli v Německu všichni jiné starosti. Hans Steinheuer vyrůstal v láskyplném vztahu k jídlu a na zkušenou do jiných restaurací se vydal v roce 1976.


Ke hvězdám vysoké gastronomie

Šéfkuchař převzal rodičovské žezlo v osmdesátých letech. Přišel čas, kdy bylo možné, aby začal se svou ženou Gabrielou budovat exkluzivní podnik. Dnes je interiér restaurace Zur Alten Post vyveden v moderním designu, ale přesto vládne přívětivá atmosféra. Pohodlné židle z tmavého dřeva jsou velmi elegantní, ale zároveň připomínají kouzlo starých časů. Zatím doputoval Hans Steinheuer ke dvěma michelinským hvězdičkám. Ostatní diplomy a ocenění si můžete prohlédnout v suterénu, kde jsou jimi ozdobeny stěny před toaletami.


Degustační menu

Krásná večeře, taková, na kterou si našetříme, řádně se na ni připravíme a pak na ni budeme několik let vzpomínat, má přibližně deset chodů. Tento počet jde proti všem pověrám, že vysoké gastronomie se „člověk pořádně nenají“. Ano, porce jsou maličké a uspořádané s neuvěřitelnou kreativitou. Jídelní lístek sice hlásí, co máte očekávat, ale překvapení přijde vždycky. Zkuste si představit, jak chutnají některá hlavní jídla: třeba plátek foiegras se zázvorem, slané mandle a mišpule či kambala s morkem, hráškem a sherry krémem nebo pečeně z divočiny, mladé zelí, pepřová brioška s omáčkou z bobkového listu a nakonec třeba jeden z dezertů Amaretto, espresso, dacquoise s mascarpone. Kdyby měl někdo opravdu málo, může se dojíst pralinkami. Ke každému chodu dá obsluha vysvětlení, jaké dobroty budeme jíst, a totéž platí o vínu.


 



Autor: Jana Vlková, | Fotografie: autorka, archiv Zur Alten Post