Všichni jste ve škole museli narazit na báseň Jana Nerudy Dědova mísa. Trochu morbidní téma je tady probráno ve zkratce, jíž je schopen jen dobrý básník. „Dědek“, pravděpodobně s nějakou neurologickou chorobou, protože se mu třesou ruce, nebo je po mrtvici, již není schopen stolovat jako zbytek rodiny. O řešení se v básni postará vnuk svým přímočarým postřehem, že tatík na tom bude jednou stejně.

Vařte jim jemně

S přibývajícím věkem dramaticky narůstá množství potíží, které starým lidem brání jíst jako dříve. Množí se různé diagnózy, které vyžadují dietní režimy. Dobré jídlo se pro staré lidi stává vybledlou vzpomínkou. Pokud vaříte rodičům doma, buď jsou u vás na stálo, nebo přicházejí jen na rodinné oslavy, je to vlastně jednoduché. Vaříte podobně jako pro děti. Pro starší lidi vynecháte třeba příliš ostré přílohy nebo jednu část jídla okořeníte více a jinou méně. Pokud máte diabetika, asi nebudete servírovat ovocné knedlíky. Zacházení musí být diplomatické, protože někteří staří lidé bývají hákliví na to, když někdo ví o jejich slabostech.

Protézy a třesoucí se ruka

I když nás to třeba hned nenapadne, zhoršují se i další tělesné funkce, které jsou k jídlu potřeba. Staříci mají protézy, jimiž nedokáží rozkousat maso, které třeba dříve mívali tak rádi. Chvěje se jim ruka, takže si bryndají nudličky na plnovous nebo na prsa a podobně.
Abychom je nepřiváděli do rozpaků, je třeba jídlo nenápadně připravit tak, aby s ním neměli žádnou práci. Maso musí být upečené do měkka, žádné minutky na pánvičce. Polévka i hlavní jídlo musejí mít teplotu akorát, aby si nemuselo foukat nebo čekat, až to vystydne. Naopak se moc nezavděčíte zmrzlinou.

Hlavně s láskou

Nenechejte se žádnými projevy stařecké demence znervóznit. U opravdu nemožných starců a stařen nikdy nevíte, jestli to jídlo, které spolu právě teď jíte, není poslední. Stejně jako v té básni dáváte signál svým dětem, jak se má se starými lidmi zacházet. To, co budete dělat se svými starci, se jednou nejspíš stane s vámi. Především s nimi trávíte čas, což je pro ně nejdůležitější.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: thinkstock.com