Mlýnek na pepř dává možnost drtit zrnka pepře v momentě, kdy na něj máme chuť. Do té doby se v černých nebo šedivých kuličkách aroma dobře konzervuje. Pro pokrmy je daleko důležitější aroma, které z předem umletého pepře dávno vyprchalo, než pouze přímočaře pálivá chuť, která zůstává.

Jak vlastně funguje

Dvě řady šroubovitých zubů mezi sebou tisknou zrnka pepře a na druhé straně z nich vychází prášek. Podle toho, jak se zuby k sobě přitáhnou, tak jemný prášek se z mlýnku sype. Pro každého, kdo mlýnek používá, je ovládání jednoduché a intuitivní. Mlýnek mívá nahoře šroubek, jehož povolováním a utahováním se k sobě zuby přibližují. Povolený šroubek znamená hrubé mletí, výsledek je skoro jako drcené kousky třeba na steak. Když se mlecí kameny přitáhnou těsně k sobě, vychází jemný prášek vhodný třeba na ovonění špaget s parmezánem, zkrátka jídla, kam se běžně pepř nedává. Jednoduché vodítko, jímž bychom se měli řídit při výběru mlýnku: mlýnek otočte a podívejte na jeho spodní stranu a dobře si prohlédněte mlecí kameny. Je dobré, aby byly kovové. I když vám prodavač bude tvrdit, že umělá hmota je tvrzená a vydrží stejně jako kov, tak tomu nevěřte.

Vybíráme dobře

U mlýnků na pepř bývá cena přímo úměrná kvalitě podobně jako u jiných výrobků. Svou roli samozřejmě hraje značka, za kterou se ještě trochu připlácí. Nicméně existuje jedno poměrně jednoduché vodítko, jímž bychom se měli řídit při výběru mlýnku. Mlýnek otočíte a podíváte na jeho spodní stranu a dobře si prohlédněte mlecí kameny. Je dobré, aby byly kovové. I když vám prodavač bude tvrdit, že umělá hmota je tvrzená a vydrží stejně jako kov, tak tomu nevěřte.

Design nebo retro

Mlýnky na pepř se vyrábějí v nejrůznějších designech. Můžete si najít model, který bude bezchybně ladit se stylem vaší kuchyně. Pro milovníky automatických strojů jsou mlýnky poháněné baterkou. Hrubost zrna se pak většinou nastavuje nějakým dalším knoflíkem. A ti největší hračičkové si mohou pořídit mlýnek, který zároveň svítí.

Ještě sestřička na sůl

Mnoho modelů se prodává současně s mlýnkem na sůl. Některé modely mlýnků na pepř jsou kalibrované jen na zrno přesně definované velikosti. Když do něj budete sypat jiný pepř než schválený výrobcem, nemusíte dosáhnout očekávaných výsledku mletí. Se solí je situace ještě složitější. Drtivá většina mlýnků na sůl pracuje jen s rafinovanou solí, a pokud byste chtěli mlít mořskou sůl, je třeba pořídit si model s patentovanou technologií proti vlhnutí.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: thinkstock.com, archiv firem