Křen selský se do Evropy rozšířil z evropské části Ruska. Je to typická rostlina mírného pásma, jíž nevadí chlad a má ráda vlhká stanoviště. Pokud je na vhodném místě, roste bujně, ale na druhou stranu ji těžko lze přinutit k růstu tam, kde se jí nedaří.

Z rostliny známe nejlépe kořen, na mezi či na záhonu poznáme listy, ale málokdo si uvědomí, jak křen kvete. Křen je na své květy skoupý, protože se daleko pohodlněji rozmnožuje vegetativně – pomocí kořenových řízků. Kvete zjara hrozny bílých kvítků, které jsou na lodyhách dlouhých jeden až dva metry. Křen se má sklízet právě teď, dávno po odkvětu, kdy je v kořenu nahromaděno nejvíce zásob.


Účinky a pověry

Strouhaný křenový kořen se považuje za jedno z typických slovanských koření. Díky snadné dostupnosti a skladovatelnosti se dostal do mnoha pokrmů ve středoevropské a východoevropské kuchyni. Štiplavé silice, které jsou obsaženy zejména v čerstvě nastrouhaném křenu, působí očistně a dezinfekčně. Možná je tomu tak i díky placebo efektu – čím štiplavější, tím se zdá účinnější. Moc by jej neměly jíst kojící ženy, protože do mléka se palčivé látky dostanou poměrně snadno.

Zatímco u Slovanů mu byly připisovány nejrůznější blahodárné a léčivé účinky, židovská tradice mu dává truchlivou symboliku. Křen je jeden z povinných pokrmů při sederové večeři – má připomínat trpkost života Židů v egyptském otroctví.

 


Bílé křenové závěje i zelené listy

Rostlina patří do čeledi brukvovitých, která zahrnuje mnoho dalších jedlých druhů, a tak si můžeme dopřát i křenové listy. Chuť nemají nijak okouzlující, jsou příliš palčivé, ale na ozdobu podzimních jídel se hodí výborně. Jsou dekorativní a trvanlivé. Nebojte se je použít k ozdobení hnědých podzimních omáček pod zvěřinu nebo do gulášů.

Chuť kořenu křenu se nejlépe snoubí se slaným, ale výtečně se snáší také s nakyslým jablkem. Strouhaný křen je skvělým doplňkem ke všem studeným masům. Ta ostatně také můžete podávat na lůžku z listů. Výborně se hodí do majonéz a tvarohových pomazánek. Tradiční česká kuchyně má i receptury na křenové omáčky. Při tepelné úpravě ovšem křen ztrácí mnoho ze své originální chuti.
 

Recept: Jablečný křen

Připravte si: 1 kg jablek, 100 g křenu, šťáva z jednoho citronu, sůl, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 

Křen si můžete připravit pro další použití v ideální kuchyni. Čtěte: Kuchyně zařízená podle pravidel ergonomie ušetří hodně energie



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com