Pro návštěvníka z Česka je seznam slovenských lyžařských středisek trochu nepřehledný. Jsou sice malá, ale zato je jich spousta. Mimo vyhlášené tatranské lokality si tady můžete zalyžovat i na místech, kde byste to nejspíš vůbec nečekali. Velká Rača Oščadnica leží v kraji, který se jmenuje Kysuce a který je hned u hranic s Polskem a nedaleko hranic s Moravou. Její jméno je jednak podle vrcholku, pod nímž se lyžařský areál nachází, jednak podle nedaleké vesnice.

 

Lyžuje se ve dne i v noci

Sjezdovky areálu Velká Rača Oščadnica vedou mezi smrkovými lesy po svazích oblých kopců, jejichž vrcholky dosahují přibližně 1000 m n. m. Nic vysokého, ale díky současnému pokroku techniky jsou prakticky všechny sjezdovky pod palbou sněžných děl. Kopce mají divoký půvab zachovalých lesů, které neznáme ani od nás, ani z Alp, kde se lyžuje většinou ve vyšších nadmořských výškách. Areál má celkem 14 kilometrů sjezdovek, na něž se dá zaútočit ze dvou různých míst. Jmenují se mazlivě slovensky Lalíky a Dedovka. Nad druhým ze jmenovaných se dá lyžovat i v noci. Není to vůbec špatné, protože sjezdovka je dost dlouhá a akorát prudká - taková pěkná červená.

Pokud vás lyžování přes den omrzí, můžete se projet na bobové dráze. Serpentiny se klikatí nad Dedovkou a dráha prý patří k jedné z nejdelších v Evropě. Ani ti, kteří holdují klasické disciplíně, nepřijdou úplně zkrátka, i když milovníci běžek obvykle volí jiné destinace. Tady jsou na výběr okruhy dlouhé jeden, tři a pět kilometrů.

 

 

Jíst a pít po kysucku

Jídla jsou tady opravdu horalsky rustikální. Jako hlavní chod se podává slovenská klasika, jak ji známe. Obyčejné halušky jsou vynikající, pokud je na nich dost brynzy. Jemný čerstvý sýr je dobře obalí a obohatí o specifickou „ovčí“ vůni. Slovenská kuchyně má ráda klasické koření, ke kterému patří také kmín. Často se tady sbírá divoce rostoucí, který má trochu jinou chuť, než na jakou jsme zvyklí ze sáčků. A hodně se tady peče z máku. Když se tady řekne závin, většinou se myslí makový. Druhé v pořadí jsou hrušky, s nimiž se nejen plní těsto, ale také se z nich vyrábí pálenka. Hruškovica je tady téměř všudypřítomná.

 

Recept: Hriaté podle Jánošíka

Připravte si: 1 polévková lžíce cukru, 4 hřebíčky , Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...


 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Snow paradise Velka Rača Oščadnica