Podle některých pramenů jedí Američani dvacetkrát denně. Vypadá to trochu jako hloupost, když u nás jíme obvykle třikrát denně a ti, kdo chtějí žít zdravě, jedí pětkrát denně. Američani jsou proslulí nadměrným výskytem obezity a je to možná proto, že neustále něco konzumují, aniž by to vlastně považovali za jídlo, protože si k tomu pořádně nesednou.

Příliš řeší, co jedí

Americké potraviny se neobejdou bez podrobného vyčíslení chemických sloučenin, které obsahují. Ano, přiměřenější je říkat živin, ale za oceánem se nejčastěji zajímají o obsah tuků, cukrů, případně vlákniny. Pokud se ovšem průměrného Američana zeptáte, co jednotlivé položky a jejich vzájemný poměr znamená, tak to většinou neví. Většina z nich trpí chorobným strachem z tuků, který naopak kompenzují naprostou ignorancí k množství cukrů.

Nevědí, co jedí

Na druhou stranu má mnoho Američanů, které je vidět na ulicích nebo jiných veřejných místech, v ruce něco jedlého. Pořád něco užižlávají nebo ucucávají. Děvčata třímají v ruce kelímek s nějakým shakem, i když si prohlížejí poslední kolekci plavek nebo čehokoli jiného. Hlava a s ní celé tělo pak netuší, co se do něj ukládá, protože je plně zaměstnáno něčím zcela jiným – v tomto případě nejspíš trendy dezénem. Snad jediným místem, kde je za mořem zakázáno jíst, je podzemka.

Bojí se jídla

Běžné potraviny jsou v Americe velmi levné. Patří k americkému bontonu jen tak se v jídle ponimrat a zbytek vyhodit. To proto, že nadměrná konzumace by mohla vést ke ztloustnutí, jak informují média. Jenomže Američani mají za chvíli zase hlad. Vypadá to skoro, jako by celý den zkoušeli, jestli další jídlo nebude lepší než to, co měli zrovinka před chvíli na talíři. A tak se někteří dostanou až na dvacet jídel.

Hrůza z alkoholu

Pozůstatkem prohibice je americká hrůza z alkoholu. Na etiketách na lahvích vína je v Americe napsáno, že jej nesmějí pít těhotné ženy, děti a vůbec, jak by mohlo uškodit. Na stejných vínech v Evropě se dozvíte, jaký má víno buket, odkud pochází, k čemu by bylo dobré, případně další důležité informace.

Takže co nedělat…

Nejíst na ulici a v obchodech. Nepopíjet zejména sladké nápoje tamtéž. Zajímat se raději o původ potravin než o jejich složení. Nebát se žádného jídla ani nápoje. To platí i pro tuky, protože některé jsou „hodné“, a lékařsky doporučované dávky vína.

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com