Kdouloň

Kdoule obecná, latinským názvem Cydonia oblonga, je stromkovitý keř, který dorůstá do výšky pěti metrů. Rozkvétá růžovými květy zpravidla v květnu a plodem jsou žlutě zabarvené malvice, které tvarem připomínají hybrid mezi hruškou a jablkem. Dozrávají na přelomu září a října. Drogou jsou plody, semena i listy. Plody jsou bohaté na cukry, organické kyseliny, vitamin C, pektin, třísloviny, silice a další látky. V našich podmínkách jsou kdoule poživatelné pouze vařené nebo pečené, za syrova jsou trpké a dřevnaté. Kdoule mají čisticí účinky, snižují hladinu cholesterolu a mají  také mírně projímavý účinek. Dále se tyto plody uplatňují v revmatologii. Při těchto obtížích podáváme kdoule vařené nebo pečené v dávce 3-5 plodů denně. V těžkých případech můžeme dávku zdvojnásobit. Po pár dnech se dostaví značné zlepšení.

 

Dřín

Dřín obecný, latinským názvem  Cornus mas, je tři až sedm metrů vysoký keř. Kvete žlutými kvítky brzy z jara, v září dozrávají podlouhlé červené peckovice s nažloutlou dužinou. Plody jsou bohaté na kyselinu vinnou a jablečnou, pektiny, třísloviny, draslík, vápník, hořčík, provitamin A a vitamin C. V lidovém léčitelství se tyto plody používají při žaludečních a střevních chorobách. Dále posilují imunitní systém a jsou vhodné při rekonvalescenci po nemocech.

Dřínkový sirup

V odšťavňovači nebo pasírováním vymačkáme šťávu ze dvou a čtvrt kilogramu plodů dřínu. Zahřejeme ji na 70 stupňů Celsia a zvolna do ní přisypáváme 0,5 kilogramu ovocného cukru. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak sirup nalijeme do vyvařených lahví a dobře zazátkujeme.

Dřínková šťáva

V odšťavňovači nebo pasírováním vymačkáme šťávu z plodů, nalijeme do malých platových nádobek, dobře uzavřeme a dáme zamrazit. Během zimy si postupně otevíráme krabičku po krabičce a máme tak zaručený přísun vitaminů. Nádobku vytaženou z mrazáku po dobu užívání skladujeme v lednici. Šťávu si můžeme přisladit třtinovým cukrem, agáve sirupem či medem.

Dřínková drť

Dřínové plody pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Tuto drť skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Každý druhý den užíváme 1 čajovou lžičku. Dětem do 5 let dáváme na špičku kulatého nože jednou denně.

 

Dřišťál

Dřišťál obecný, latinským názvem Berberis vulgarit, je až dva metry vysoký trnitý keř. Kvete ve žlutě převislých hroznech a plodem je drobná oválná červená bobulka. Plody jsou velmi cenné. Sbírají se až v době plné zralosti, což je na přelomu září a října. Vynikají především velmi vysokým obsahem vitaminů C a K. Dále můžeme použít listy, kůru a kořeny, jejichž hlavní účinnou látkou je žluté barvivo alkaloid berberin. Ten velmi příznivě působí na činnost žlučníku, jater a ledvin.

Dříšťálový čajík

Jednu lžíci dřišťálových plodů zalijeme 3 dl vroucí vody a vše necháme 15 minut louhovat, pak scedíme, plody pořádně vymačkáme a můžeme popíjet.

 

Recept: Dřišťálový likér

Připravte si: ½ vylisované dřišťálové šťávy, 450 g ovocného cukru, ½ 60% lihu, ½ vody, šťávu z 1 citrónu, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 

Zajímají vás i jiné rostliny? Znáte ploštičník? Ten zahrady zkrášlí a nás vyléčí.



Autor: Simona Procházková DiS | Fotografie: www.isifa.com, Simona Procházková