Jeřabina

Jeřáb ptačí je vysoký a úplně nenáročný strom, který se vyskytuje po celé Evropě i v Malé Asii. Jeřáb ptačí má dva poddruhy. Zatímco jeřáb ptačí pravý (Subcpecies aucuparia L.) má lístky po celém obvodu čepele zoubkovité, poddruh jeřáb ptačí moravský (Subspecies moravica) má lístky mělce pilovité jen v horní třetině. Jeho plody jsou sladké a přímo jedlé. Tento strom miluje slunce.

Léčivé účinky jeřabiny

Léčivou drogou jsou květy a samotné jeřabiny, které sbíráme v září či počátkem října. Tyto malvice obsahují vitaminy C a A. Slupka je bohatá na lycopen, což je druh karotenu. Mezi další obsažené látky patří hořčiny a třísloviny, které pomáhají při zažívání a čistí močové cesty, ledviny i krev. Jeřabiny obsahují také alkaloid sorbit - dříve se z nich vyrábělo sladidlo pro diabetiky sorbit.
Jeřabinky jsou velmi účinným antirevmatikem, dále dovedou účinně narušovat a vyplavovat močový písek a drobné kaménky. Droga také pomáhá vylučovat žluč do střev, což usnadňuje trávicí procesy.

Pozor!

Čerstvé plody obsahují kyselinu parasorbinovou a glykosid kyseliny kyanovodíkové, které mohou přivodit stavy nevolnosti, bolesti hlavy či zvracení. Proto se konzumaci čerstvých jeřabin vyhněte a použijte je raději na sušení nebo kompotování, protože tak se tyto látky eliminují.

Jeřabinový čajík

Jednu a půl čajové lžičky sušených jeřabin přelijeme půl litrem vroucí vody a necháme 20 minut louhovat. Po uplynutí této doby čaj dobře přecedíme, malvice se snažíme co nejvíc vymačkat, pak nalijeme do termosky a popíjíme během dne po doušcích. Tento čaj je účinný při zácpě, hemeroidech, revmatismu, dně, problémech s močením a poruchách toku lymfy.

Jeřabinkový likér

450 gramů čerstvých jeřabin rozdrtíme v nekovové nádobě tak, abychom neporušili jejich hořká semínka. Následně nádobu zakryjeme a směs necháme 7 dní odpočívat na teplém místě. Po uplynutí této doby se snažíme z jeřabin vymačkat co nejvíce šťávy a dolijeme ji 70% slivovicí či žitnou pálenkou na dvojnásobný objem. Vymačkané jeřabiny také zalijeme 60 ml pálenky stejného druhu, necháme 14 dní odstát. Pak je znovu vymačkáme a obě šťávy slijeme dohromady. Přidáme 200 ml medu a necháme 4 měsíce uležet.

 

Mišpule

Mišpule obecná, latinským názvem Mespilus germanica, je malý strom, který kvete bílými dekorativními květy. Plodem jsou drobné, jeden až tři centimetry velké hnědozelené malvice kulovitého tvaru s několika tvrdými semeny.

Léčivé účinky mišpulí

Plody obsahují organické kyseliny, třísloviny, pektin, celulózu, vitamin C, provitamin A, vápník, hořčík a draslík. Tyto plody jsou dietetické, velmi dobře působí na trávicí systém, mají silné protiprůjmové účinky a dobře se uplatňují při střevních katarech.

Mišpulový čajík

Jednu lžíci mišpulí zalijeme 23 dcl vroucí vody a vše necháme 15 minut louhovat. Poté plody vymačkáme, přecedíme a můžeme popíjet.

 

Recept: Mišpulová marmeláda

Připravte si: 1 kg mišpulí, šťávu z 1 citrónu, 3 hřebíčky, kousek skořice, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 

 



Autor: Simona Procházková DiS | Fotografie: www.isifa.com, archiv autorky