Když připlul Kolumbus do Nového světa, dopustil se množství omylů. Je dobře známo, že věci, které viděl, nazýval nejrůznějšími jmény, jak ho napadlo. Někde to tak zůstalo, jinde jeho omyly historie vymazala.


Není lepší než z Jamajky

Pimentovník pravý, který se latinsky jmenuje Pimenta dioica, je původem z Jamajky. Dodnes se mu na tomto ostrově daří nejlépe a nejkvalitnější koření je právě odsud. Když velký objevitel Kryštof Kolumbus dorazil ke břehům Jamajky, domníval se, že konečně objevil pepř, jaký se tehdy dovážel z Indie. Vždyť Kolumbus si myslel, že je v Indii! Název pepř již ve většině jazyků zůstal, často se k němu přidává i označení jamajský. Čeština je se svým názvem nové koření poměrně ojedinělá. Velmi kreativně k názvu přistupuje francouzština, která nejen kuličky, ale i celý keřík nazývá čtyři koření nebo pepř hřebíčkový. Inspirací frankofonním konzumentům byla nejspíš vůně. Nové koření voní po pepři, hřebíčku, skořici a muškátu.


Jak se pěstuje

Dnes se koření na Jamajce pěstuje na plantážích. Stromky jsou stálezelené a dorůstají výšky až 10 metrů. Rostlina je dvoudomá, jak vyplývá z jejího latinského názvu. Bobulky se sklízejí ještě zelené, protože zráním ztrácejí velkou část svých vzácných silic. Několik dní se lehce zapařují, aby se jejich vůně rozvinula. Pak se suší na hladkých deskách. Ty jsou dnes betonové, za Kolumba tomu asi bylo jinak. V některých zemích (například v Mexiku a v Guatemale) se dodnes sbírá koření v deštných pralesích z divoce rostoucích stromů.


Čtyři koření v jednom

Naše kuchyně zná nové koření většinou jen v podobě kuliček, ale jinde jej s oblibou používají i mleté, a to do sladkých i slaných jídel. Nové koření si můžete představit ve všech jídlech, do nichž bychom intuitivně dávali hřebíček, muškát nebo skořici. Je to hned po pravém pepři jedno z nejrozšířenějších koření ve slaných jídlech. Naše středoevropská kuchyně si bez něj nedokáže představit divočinu, zelí a zelné polévky nebo různá pečená masa.

 

Recept: Kuře alá bažant

Připravte si: 1,5 kg celé kuře, 30 - 50 g slaniny, 1 cibule, 1 stroužek česneku, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com