Jižní část Tuniska patří poušti. Tady začíná Sahara. Je to krajina velmi pestrá, která nabídne nejen klasické pohledy na duny jemného písku, ale i suchá, malebná skaliska a pouštní oázy. Oázy nejsou žádné chudičké shluky palem kolem studny s vědrem na vodu, ale skutečná města. V tuto roční dobu je jižní Tunisko vyhledávaná destinace, protože zatímco Evropu zavalují lezavé mlhy, tady je příjemných 20 °C.

 

Přes poušť do oázy

Pravděpodobně nejdůležitější město tuniského jihu je Tozeur. Má dokonce vlastní letiště, kam létají vnitrostátní linky. Většinou se sem ovšem jezdí z ostrova Džerba přes vesnici Matmata, která je sama o sobě výletním cílem díky pozůstatkům kulis z natáčení Hvězdných válek. Čím více se silnice noří do vnitrozemí, tím je krajina opuštěnější. Poslední úsek před Tozeurem vede přes jezero El Jerid. Většinu roku je vyschlé a na písku jsou jen solné výkvěty. Příjezd do Tozeuru je velkým zážitkem, který si dovedou vychutnat především motorkáři.

 

 

Tozeur, město z cihel

Urbanistu město nijak zvlášť neokouzlí, ale v detailu je Tozeur zajímavý. Stojí zde pár hezkých domů z okrových cihel. Ty jsou v typické architektuře kladeny na sebe tak, že tvoří na fasádě ornamentální obrazce. Turisticky navštěvované je golfové hřiště za městem a hlavní náměstí, kde se dají koupit všechny kosmopolitní cetky, ale i krásná místní keramika a v tuto dobu nepřekonatelně dobré datle. Prodávají se v celých trsech nebo volně na váhu. To první je určeno především jako turistická atrakce, protože dřevnaté stonky, na nichž jsou plody přirostlé, se vyhodí, to druhé si kupují místní obyvatelé. Datlové háje jsou všude okolo.

 

Datlovník není žádná divoká palma

Tozeur je oázou, protože v jeho blízkosti vyvěrají prameny, které se používají také k zavlažování palmových hájů. Kupodivu jsou horké, a tak v krajině často narazíte na zavlažovací systémy, které jsou zároveň kombinované s chlazením vody. Péče, která je datlím věnována, je možná větší, než jakou dostane lecjaké evropské ovoce. V tuto roční dobu jsou stromy, na jejichž vrcholcích se houpají hrozny plodů, pečlivě zabalené do plastikových kornoutů. Ty je mají chránit před deštěm a případným uhníváním. Všechny práce na stromech se navíc provádějí ručně. Místní borci šplhají po kmenech, jako by se procházeli po štaflích. Nejlepší reputaci z přibližně třech set odrůd má Deglet nour. 

 


Recept: Kuskus s datlemi a ořechy

Připravte si: 500 g kuskusu – nejlépe jemného, 200 g datlí,150 g vlašských ořechů, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...
 

 

 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Jana Vlková