Německý Rostock leží na břehu Baltického moře a předurčuje jeho atmosféru v dobrém i zlém. Je to obrovský obchodní a průmyslový přístav. To je pro vnitrozemce na jednu stranu zajímavé, na druhou stranu nám to kazí představu, že moře je na světě stvořeno jenom k rekreaci těch, kteří ho nemají. Rostock býval bohatým hanzovním městem, podobně jako například nedaleký Hamburk, a moře tady měli místní obyvatelé opravdu na práci a ne pro legraci.

 

Warnemünde a jeho promenáda

Konec konců hned vedle Rostocku je Warnemünde, které nám všechno vynahradí. Je to malé rekreační letovisko s majákem promenádou, na jejímž okraji ční jako memento minulého režimu vysokánský panelák. Je nově rekonstruován, ale pamětníkům jeho styl dodnes připomíná, že tato část Německa dříve patřila NDR. Kolem je nádherná pláž z jemného písku, z něhož se občas vylupují úlomky pazourků. A pak tu jsou plážové koše emblém tohoto regionu. Ten první tady prý umotal jistý Wilhelm Bartelmann v roce 1882, v době, kdy se pomalu rodil evropský turismus. Koše byly vždy určeny k sezení a zevlování, protože všichni rozumní návštěvníci vědí, že se v Baltu pořádně nedá koupat.

 


 

Bufáče na promenádě

Warnemünde je malé přímořské městečko se vším všudy. Hlavní třída je dobře skryta kolem malého mořského zálivu a je dobře chráněná před všudypřítomným větrem. Jsou tu kavárničky, obchody se suvenýry, korzo… A pak tu najdete skrumáže bufetů s úžasným mořským „fast foodem“. Všechny dobroty které známe od Středozemního moře jsou tady na severu ještě trochu větší. S plody moře se tady zachází jako u nás třeba se slaninou. Ve zmíněných bufetech jsou rozloženy housky plněné obrovskými tygřími krevetami, monumentální kroužky smažených kalamárů, kyselé matjesy, plátky růžového uzeného lososa, poblíž stojí malé udírny plné zahnědlých podkůvek nebo celých ryb. Delikatesy, které se u nás ve vnitrozemí servírují s nábožnou úctou se tady jedí jen tak „na stojáka“ na zahnání hladu nebo dlouhé chvíle. Ne že by tu neexistovaly vybrané restaurace. Jsou tu a jejich tu dost, ale ty bufety jsou pro nás daleko exotičtější.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: DZT