Jeho žlutých kvítků si musíme všimnout, i kdybychom se o rostliny vůbec nezajímali. Vyrážejí jako první, a ještě k tomu často na kamenitých podkladech, kde se nemají za co schovat. Podběl je předzvěstí jara a zároveň proráží cestu ostatním rostlinám, protože se často vyskytuje na chudých, suchých půdách. Klidně vyraší i na okrajích škvárových hřišť nebo naopak v korytech potoků.


Vypadá skoro jako pampeliška

Podběl lékařský patří do stejné rodiny jako pampelišky, které na nás budou čekat již za chvíli. Má složený květ, podepřený pěkně chlupatým stonkem. Možná se chce preventivně bránit nepříznivému počasí, které se ještě může vrátit. Jeho průkopnictví jako by se promítalo i do chvatného růstu. Netrpělivé květy totiž vyrazí daleko dříve než listy. Ovšem vydrží jen chvíli. Rychle odkvétají a teprve za nimi vyraší listy, které jsou sice jedlé, ale chuť nemají nic moc.


Trpaslíčci na Sibiři

Je nasnadě, že tato rostlina má nejrůznější triviální názvy. U nás se jí říká mimo jiné například koňské kopyto, na jih od Alp oslí kopyto. Podbělovou legendu mají na Sibiři. Podle ní pod květy podbělu bydlí malí trpaslíci. Vystrkují květy podle své libovůle a poutníkům ukazují buď správnou, nebo špatnou cestu. Svůj latinský název Tussilago si podběl vysloužil pro své léčivé vlastnosti: tussil – kašel, ago – vyhání.


Kam s ním

Chuť podbělu není ničím výjimečná. Celé květy nechutnají zdaleka tak dobře jako třeba sedmikrásky, které budou k dispozici za chvíli. Nicméně jeho krásná barva dodá jídlům radostnou jarní image. Z květů se doporučují používat k jídlu jen okvětní plátky, jimiž můžeme lehce posypat připravený pokrm – hodí se třeba na kakaový puding. Lze také použít celé květy jako dekoraci.

 

Recept: Jarní krém s podbělovými kvítky

Připravte si: 2 dl vody, 3 polévkové lžíce květů podbělu bez okvětních lůže , 60 g cukru, 60 g medu, 1 špetka šafránu, Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 


 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: www.isifa.com