Hezky prostřený stůl zvyšuje potěšení z jídla. Jakmile si to uvědomíte, už nikdy nebude jíst makrelu nebo sekanou z papíru přímo z kuchyňské linky. Večeře při svíčkách je považována za nejvyšší metu gastronomické pohody. Pravda, trochu se nám do toho obvykle plete něco jako milostná předehra. Většinou si představíme jen dva stolovníky, kteří na sebe zasněně koukají skrze plamen a přitom se ještě hladí po ručkách. Je to mýtus, který snadno zbouráme, když se obrátíme do minulosti.

Pro pralidi to byla životní nutnost

Mnozí nepochybně cítí klid a radost, když se dívají do krbu nebo v létě do táboráku. Je jedno, že žijeme již několik generací ve městech s ústředním topením, oheň, který máme pod kontrolou, nás posiluje. Máme na mysli oheň, který pochází spíš ze dřeva, a ještě navíc vydává charakteristické zvuky, jež samy o sobě vyvolávají pocit tepla. Ke své škodě si někdy tuto blahodárnou atmosféru necháme zkazit vzpomínkami na práci, kterou jsme na výrobu dřeva museli vynaložit.

Pohádkový luxus pro princezny

V dřívějších dobách bylo světlo i teplo pro obyčejné lidi těžko dostupné. Svíčky byly velmi luxusním zbožím. Však ve všech pohádkách se nádhera královských hradů vyjadřuje také v počtech planoucích svící, které zdobívaly sály, v nichž se vznášely princezny. Pokud se na chvilku zastavíte a zamyslíte, vyjde vám, že plamínek na stole vám přinese dávný požitek z tepla a pocit luxusu k tomu.

Ozdobte si stůl

I malé svíčky na stole vám udělají velmi dobrou službu. Pokud si ovšem přiměřeně ztlumíte další osvětlení, zklidníte se i sami. Nejspíš i zpomalíte v tempu jídla, což určitě nebude na škodu, a to, co máte na talíři, si daleko více vychutnáte. Vstanete od stolu v příjemnější náladě. Čas na svíčky si můžete užívat celé období zimního času a brzké stmívání si tak přeměníte v radostné období. Hlavně nezapomínejte, že otevřený oheň nemá zůstat nikdy bez dozoru, a když budete jídelnu opouštět, tak svíčky hezky sfoukněte.



Autor: Jana Vlková | Fotografie: thinkstock.com