Ořech vlašský je strom, který roste dnes prakticky v celém mírném a částečně i subtropickém pásmu. Miluje místa s hlubokou hlínou a ta si umí řádně uzurpovat pro sebe. Nepustí k sobě nejen další rostliny, ale odpuzuje hmyz a dokáže omámit i lidi. Ze všech výše uvedených důvodů byl dříve vysazován s velkou oblibou poblíž hnojišť.


Královské jméno, ďábelské schopnosti

Latinský název vlašského ořechu je Juglans regia. Jeho první jméno vzniklo z latinského Jovis glans, tedy doslova jupiterův žalud. Podle Matthioliho herbáře si zasloužil tento název pro svou lahodnou chuť: „Nebo lidé nejprve toliko žaludy živíce se, nalezše tento vořech v chuti nad jiné nejlepší…“
Později se důrazně nedoporučovalo pod ořešákem ležet, nebo dokonce usnout. Takovým lidem se mohlo udělat nevolno, protože platila pověra, že ořešák je sídlem ďáblů a čarodějnic. Kde má takový nesmysl reálný podklad?


Může za to juglon

Typické nahořklé aroma i poměrně agresivní hnědou barvu má na svědomí chemická sloučenina, která se jmenuje juglon. Pokud prší, mírně se uvolňuje z listů a dostává se na zem. Kvůli tomu se pak pod ořešáky žádným dalším rostlinám moc nedaří. Vysoká aromatičnost této látky může způsobit nevolnost, pokud setrváte pod stromem příliš dlouho. Dříve se také nedoporučovalo dělat ze středu ořešákového kmene sochy Panenky Marie.

 

 


Nečekejte, až začnou padat

Vlašské ořechy jsou velmi vděčnou potravinou, ceněnou od pradávna zejména pro svou vysokou energetickou hodnotu. Jsou vynikající do slaných i sladkých jídel, což není třeba na tomto místě připomínat. Vrcholné léto ovšem přeje i jeho zázračným léčitelským vlastnostem. Zkuste žaludeční likér z nezralých plodů. Musejí být měkké, aby se daly rozkrojit nožem, aniž by v nich skřípalo drcení dřevnaté skořápky. Na zásobu na celou zimu nám stačí dvě hrsti plodů.

 

Recept: Babiččin zažívací ořechový likér ze žitné kořalky

Připravte si: 30 nezralých ořechů, 2 l bílého destilátu bez výrazné chuti, 1/8 čistého lihu, 5 celých hřebíčků, kousek celé skořice, 5 koleček pomerančové kůry , Pokračovat...

Další recepty: Hlavní chod | Salát | PolévkaDezert | Chuťovky | Více...

 
 



Autor: Jana Vlková | Fotografie: Thinkstock.com